Gaat de Federal Reserve de rente weer verlagen?

De Federal Reserve heeft de rente de afgelopen jaren geleidelijk verhoogd, maar daar zou wel eens een einde aan kunnen komen. Dat suggereerde Janet Yellen, voormalig topvrouw van de Amerikaanse centrale bank, in een interview met CNBC. Ze verwacht dat de centrale bank een renteverlaging zal doorvoeren, indien het negatieve sentiment overslaat op de Amerikaanse economie.

“Als de wereldwijde groei echt verzwakt en overslaat op de Verenigde Staten, wanneer de financiële condities steeds krapper worden en we de Amerikaanse economie zien vertragen, dan is het zeker mogelijk dat de volgende stap een renteverlaging zal zijn.”

Yellen gaat nog steeds uit van het scenario van robuuste economische groei in 2019. Toch ziet ze ook risico’s, zoals zwakke economische cijfers uit Europa en China en onzekerheid over een handelsconflict en een mogelijke Brexit. Vooral de wereldwijde vertraging van de economische groei is een kwestie waar de voormalig topvrouw van de Amerikaanse centrale bank zich zorgen over maakt. De Amerikaanse economie lijkt daar vooralsnog minder last van te hebben.

“Tot op heden zijn de economische cijfers voor de Verenigde Staten solide en sterk. We hebben zoals je weet de laagste werkloosheid in vijftig jaar, maar ook een lage inflatie. Mijn visie is dat we al lang rekening houden met een lagere groei in 2019 ten opzichte van vorig jaar, maar dat die nog steeds ongeveer 3% of meer zal zijn.”

Gaat de Federal Reserve de rente verlagen?

Eind januari besloot de Federal Reserve de rente ongewijzigd te laten. Ook zei Fed-voorzitter Jerome Powell niets meer over plannen om de rente dit jaar verder te verhogen. Een opvallende koerswijziging, aangezien de centrale bank de afgelopen jaren de rente nog in geleidelijk tempo opschroefde. De plotselinge correctie op de aandelenmarkt eind vorig jaar heeft daar waarschijnlijk aan bijgedragen. Er is meer onzekerheid over de groei van de wereldeconomie, waardoor een nieuwe renteverhoging slecht kan uitpakken.

De Federal Reserve heeft onder leiding van voorzitter Powell in een geleidelijk tempo de rente opgeschroefd. Tot ongenoegen van president Trump, die vreest dat de centrale bank daarmee de Amerikaanse economie in gevaar brengt. Eind vorig jaar ging er opeens een schokgolf door de financiële markten, waarmee aandelenkoersen hard onderuit gingen. Waarschijnlijk was dit voor Powell reden om toch even te wachten met het verder verhogen van de rente.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.