Gazprom: “Afnemers in Azië willen betalen in euro”

De klanten van Gazprom in Azië positief staan tegenover het voorstel om gas in euro’s af te rekenen, zo schrijft Reuters. Normaal gesproken wordt olie en gas in dollars betaald, maar door de sancties tegen Rusland zoekt men een alternatieve munt om betalingen mee te verrichten. Drie grote klanten in Japan en China zijn door Gazprom benaderd om de olie af te rekenen in een andere valuta dan in dollars. Twee daarvan gaven aan dat ze het voorstel nog in overweging nemen, terwijl de derde er positief tegenover stond. Die afnemer had al eerder in euro’s afgerekend voor ruwe olie.

Vladimir Poetin heeft Russische bedrijven opgeroepen de banden met Aziatische partners aan te halen, nu de relaties met Westerse afnemers van olie en gas bekoeld zijn. Bestaande overeenkomsten zullen nog in dollars vereffend worden, maar voor toekomstige contracten zal men vaker de euro gebruiken als betaalmiddel.

ESPO

Rusland is al enige tijd bezig om de handelsbetrekkingen met de Aziatische markt aan te halen. Zo werd eind 2012 de tweede fase van een belangrijke oliepijpleiding afgerond, een pijpleiding die veel meer capaciteit heeft dan het transport van olie over het spoor. Rusland is van plan de komende jaren zoveel olie via deze pijpleiding te transporteren dat ze er een nieuwe benchmark van wil maken. Naast Brent olie (Europa) en WTI olie (VS) wil Rusland ook een derde olieprijs hanteren voor de Russische en Aziatische markt, namelijk de East Siberia Pacific Ocean (ESPO) olie. Een derde benchmark voor ruwe olie die in een andere valuta wordt afgerekend kan een bedreiging vormen voor de dollar. De Amerikaanse munt dankt haar waarde voor een belangrijk deel aan het feit dat men er overal ter wereld olie mee kan kopen. Als Rusland die dollars niet langer accepteert valt een deel van deze markt weg.

Volgens Valery Nesterov, analist van Sberbank in Moskou, gaat de omschakeling naar een andere munt in eerste instantie gepaard met hogere kosten. Bestaande contracten zullen niet aangepast worden, wat betekent dat de plannen van Gazprom op korte termijn nog niet zoveel effect zullen hebben. Volgens analist Nesterov is Gazprom vooral de markt aan het testen en valt het nog maar te bezien hoe groot de impact van deze beleidswijziging zal zijn.

Plan van Gazprom om gas in euro's af te rekenen positief ontvangen in Azië

Plan van Gazprom om gas in euro’s af te rekenen positief ontvangen in Azië

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Gazprom: “Afnemers in Azië willen betalen in euro”

 • Die Russen zijn niet te onderschatten. Ze konden de Yuan, de Roebel of zelfs Goud naar voren schuiven om hun gas en olie in te laten betalen.
  Neen, ze kiezen voor de Euro.
  China, en Azie kan zijn goud houden, ze bypassen de petrodollar, de euro blijft een sterke munt, wat de onderlinge verdeeldheid in Europa (Zuid tegenover Noord) alleen maar zal doen toenemen.
  En een meer dan ooit verdeeld Europa, daar moet het Russisch leger en Tsaar Putin geen “schrik” van hebben. Hebben ze in Oekraine , en wat daarna nog volgt vrij spel. De euro wordt sterker, de Aziaten kunnen volop naar Euroland blijven exporteren (wij maar Chinese rommel kopen ….), daar hun grondstoffen mee betalen aan de Russen, en de enkele degelijke Europese bedrijven kunnen nog verkopen aan Rusland (Mercedes en FN Herstal zullen er wel bij varen) om die “Russische” Eurootjes terug naar hier te brengen.
  Rusland word rijker, Azie en dan vooral China kan nog een tijdje het fabriek van de wereld blijven en de sociale stabiliteit aldaar zo veel mogelijk bewaren, Amerika wordt buitenspel gezet. En Europa ,meer dan ooit intern verdeeld door de (tijdelijke) sterke munt blijft op het einde van de rit zitten met zijn waardeloos papier.
  We mogen (tijdelijk) het geld leveren, maar de grondstoffen en energie krijgen we niet.

  Knap staaltje verdeel en heers 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *