Goudprijs daalt na renteverhoging Federal Reserve

De goudprijs zakte na de renteverhoging van de Federal Reserve met een half procent naar €1.084 per troy ounce en €34.837 per kilogram. De zilverprijs staat op het moment van schrijven ongeveer 2% lager op €507 per kilogram. In dollars was de prijsdaling groter, omdat deze munt sterker werd na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De Federal Reserve verhoogde de rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75%. De renteverhoging werd al verwacht, maar zorgde desondanks toch voor wat beweging op de financiële markten. Dat kwam ook doordat de centrale bank haar voornemen uitsprak om in 2017 drie renteverhogingen door te voeren. Tot voor kort hielden beleggers rekening met twee renteverhogingen voor volgend jaar.

goudprijs-fed-rentebesluit

Goudprijs daalt na renteverhoging Fed (Bron: Goudstandaard)

Economie herstelt, zorgen blijven

Volgens Fed-voorzitter Yellen laten de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt tekenen van herstel zien, maar zijn er ook redenen tot zorg. Zo maakt de centrale bank zich zorgen over de lager productiviteitsgroei van de Amerikaanse economie. Mede daardoor is het vooruitzicht voor de economie nog steeds onzeker.

Na de vorige renteverhoging eind vorig jaar volgde een periode van grote volatiliteit en onzekerheid op de aandelenmarkten. Aandelen kwamen begin dit jaar uitermate slecht uit de startblokken, terwijl de goudprijs begin dit jaar direct omhoog schoot. Het is nog even afwachten hoe de markt deze renteverhoging zal verteren. De verwachting is dat de impact dit keer minder groot zal zijn dan vorig jaar, omdat de rente de afgelopen weken al sterk gestegen is. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor u op een rij gezet.

Dollar stijgt tegenover euro

Door de renteverhoging steeg de dollar ten opzichte van bijna alle belangrijke valuta. De dollarindex, die de waarde van de munt afzet tegen een mandje van zes andere belangrijke valuta, steeg met 0,75% naar 102,5. Daarmee bereikte de munt het hoogste niveau sinds 2003. De wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar zakte even onder de $1,05 en kwam daardoor dicht in de buurt van het laagste niveau sinds 2002.

dollarindex-record

Dollarindex naar hoogste niveau sinds 2003 (Grafiek van Bloomberg)

Amerikaanse aandelen lager

De beurzen in New York zijn woensdag lager gesloten. De Dow Jones index sloot 0,6% lager op 19.792,53 punten en is daarmee weer iets verder verwijderd van het doorbreken van de 20.000 puntengrens. De bredere S&P 500 index verloor 0,8% en sloot op 2.253,28 punten, terwijl de Nasdaq index van technologie-aandelen een half procent lager sloot op 5436,67 punten. De verwachting van een krapper monetair beleid door de Amerikaanse centrale bank zet de aandelenkoersen onder druk.

Aandelenmarkten in Azië onderuit

De meeste aandelenmarkten in Azië openden donderdag lager door de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Hoewel een duurdere dollar gunstig is voor de exportpositie van Aziatische economieën maken beleggers zich toch zorgen. Veel Aziatische bedrijven hebben immers geleend in dollars, leningen die bij een waardestijging van de dollar ten opzichte van de lokale munt duurder worden. Dat zal de bedrijfswinsten onder druk zetten. Ook is een kapitaalvlucht richting de dollar zeer ongunstig voor de economieën van opkomende markten.

In China gingen de aandelenkoersen met ongeveer een half procent onderuit, terwijl de beurzen elders in Azië ook licht in de min openden. De grootste verliezen waren zichtbaar op de beurs in Hong Kong. De Hang Seng verloor 1,66%, terwijl de HSCE 2,46% omlaag ging. Ook waren staatsobligaties van opkomende Aziatische economieën minder in trek. De rente steeg en daardoor daalden de koersen.

Amerikaanse rente stijgt

De rente op Amerikaanse staatsobligaties schoot verder omhoog door het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. De rente voor een zogeheten ‘Treasury’ met een looptijd van 10 jaar steeg naar 2,6%, het hoogste niveau sinds september vorig jaar. Sinds het dieptepunt in augustus is de lange rente in de Verenigde Staten zelfs bijna verdubbeld.

Opvallend is dat steeds meer beleggers de voorkeur geven aan kortlopende staatsleningen. De rente op schuldpapier met een looptijd van twee jaar steeg naar 1,23%, het hoogste niveau sinds 2009.

bloomberg-us-bond-yield-10yr

Amerikaanse 10-jaars rente gaat verder omhoog tot 2,6% (Bron: Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders