De overwinning van Trump heeft een kleine schokgolf op de financiële markten teweeg gebracht, want deze uitslag kwam ook voor veel beleggers als een grote verrassing. Toen de Republikeinse presidentskandidaat de leiding nam schoot de goudprijs in vier uur tijd met meer dan 4,5% omhoog tot $1.330 per troy ounce, de grootste koersstijging sinds de Brexit eind juni. Ook schoten de koersen van de goudmijnaandelen omhoog.

Dat emotie niet altijd een goede raadgever is blijkt wel uit het feit dat de goudprijs niet veel later weer terugzakte richting de $1.300 per troy ounce. De aandelenmarkten, die flink lager openden, hebben een groot deel van het verlies inmiddels weer goed gemaakt. Ook wist de dollar nadat de verkiezingsuitslag bekend was weer een deel van het verlies goed te maken.

Goudprijs stijgt

De prijsstijging van goud was overigens voor een groot deel het gevolg van een waardedaling van de Amerikaanse dollar, want in euro’s was de prijsbeweging veel minder sterk. Op het moment van schrijven staat de goudprijs in euro’s iets meer dan een procent hoger op €1.170 per troy ounce (€37.606 per kilo). De zilverprijs in euro staat op het moment van schrijven 1,33% hoger op €540 per kilogram.

Door de plotselinge rally in goud werd er heel veel edelmetaal verhandeld. Bernard Sin, hoofd van de Zwitserse edelmetaal handelaar MKS, verklaarde tegenover Bloomberg dat de telefoon zowel in Sydney als in Genève roodgloeiend stond. Ook in Nederland was het erg druk in de goudmarkt. “Vooral in de vroege ochtend tussen 6 en 8 uur was er heel veel activiteit in de markt. We kregen op dat moment heel veel orders binnen, vrijwel allemaal van klanten die goud wilden kopen”, zo verklaarde Menno Brandsma van Hollandgold tegenover Marketupdate.

gold_1d_b_o_l_usd

Goudprijs schiet omhoog door overwinning Trump, maar daalt daarna ook weer (Bron: Goldprice)

gold-usdx

Goudprijs beweegt in tegenovergestelde richting van de dollar (Grafiek via Goldchartsrus.com)

Dollar daalt

De dollarindex zakte door de verkiezingsuitslag van 98 naar 96, terwijl de wisselkoers tussen de euro en de dollar met 2,7% omhoog schoot naar bijna $1,13. Deze niveaus hielden echter geen stand, want de dollar wist op maandagochtend een deel van het verlies ten opzichte van andere valuta goed te maken. De dollar ging ook onderuit tegen de Japanse yen en de Chinese yuan, maar herstelde weer toen het stof was neergedaald.

eur-usd

Wisselkoers euro dollar schoot omhoog van $1,10 naar $1,13, maar zakte daarna weer terug (Bron: Bloomberg)

usdx-verkiezingen

Dollarindex zakte naar 96, maar herstelde daarna weer tot boven de 97 (Bron: Bloomberg)

Beurzen lager

Beleggers zien in de verkiezing van Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten toenemende onzekerheid en doen daarom aandelen in de verkoop. Zo zou Trump een meer protectionistisch economisch beleid willen voeren met hogere importheffingen voor producten uit het buitenland. Ook heeft hij zich tijdens de verkiezingscampagne zeer kritisch uitgesproken over handelsverdragen als TTIP. Dat brengt voor grote bedrijven meer onzekerheid met zich mee.

De AEX opende maandagochtend ruim 3% lager, maar staat op het moment van schrijven nog maar 1% beneden de slotkoers van afgelopen vrijdag. Ook in België en Duitsland staan de belangrijkste indices op het moment van schrijven ongeveer een procent lager, nadat deze op een veel lager niveau van start gingen.

In Azië sloten de beurzen ook lager, vooral in Japan. De Nikkei index ging vandaag met 5,36% onderuit, terwijl de verliezen op de Chinese Shanghai Stock Exchange beperkt bleven tot 0,62%. De futures voor de Amerikaanse S&P 500 index staan op het moment van schrijven 1,5% lager.

De overwinning van Trump deed ook de rente op Amerikaanse staatsobligaties stijgen. Vooral de rente op Treasuries met een langere looptijd ging door het nieuws omhoog.

yield-curve-treasuries

Rente op Amerikaanse staatsobligaties loopt op (Grafiek via @jsblokland)