Grafiek: Amerikaanse schuldenberg sinds de onafhankelijkheid

Onderstaande grafiek laat de omvang van de Amerikaanse staatsschuld sinds 1792 zien, uitgedrukt als percentage van het BBP. De schuld wordt dus afgezet ten opzichte van de omvang van de economie en is op die manier te vergelijken met andere periodes uit de Amerikaanse geschiedenis. Uit de grafiek kunnen we een aantal conclusies trekken.

  • Oorlogen waren in de Amerikaanse geschiedenis de grootste aanjager van de staatsschuld. Na de oorlog zakte de schuld weer ten opzichte van het BBP.
  • De Amerikaanse overheid was ruim twintig jaar lang bijna schuldenvrij. Dat was van ongeveer 1834 tot 1858.
  • De Amerikaanse staatsschuld kwam na de oprichting van de Federal Reserve in 1913 nooit meer op de lage schuldquote van voor de oprichting.
  • Direct na de ontkoppeling van goud ten opzichte van de dollar volgde er een lange periode van begrotingstekorten, die de schuldquote lieten oplopen van iets meer dan 30% in 1971 naar ruim 65% eind jaren negentig.
  • De Amerikaanse staatsschuld zal in het huidige groeitempo snel het record van de Tweede Wereldoorlog overschrijden. Volgens de laatste berekeningen zal de staatsschuld waarschijnlijk in 2016 het niveau van 125% van het BBP bereiken.
  • Het effect van deze economsiche crisis is veel groter dan van eerdere crises. De begrotingstekorten zijn vandaag de dag vergelijkbaar in omvang met de Civil War van 1861-1865.
  • De economie groeit niet meer door de grote schuldenlast. Ondanks het begrotingstekort van meer dan $1 biljoen per jaar blijft de economische groei beperkt tot 2 a 3 procent. En die cijfers houden geen rekening met schuldengroei.

De vooruitzichten zijn niet best, want de Federal Reserve is al overgegaan op het grootschalig aankopen van staatsobligaties en andere schuldpapieren met een lange looptijd. Tegelijkertijd is de rente naar 0% gebracht om de schuldenlast enigzins betaalbaar te houden. Het behoeft geen uitleg dat dit op den duur fout zal gaan. Met een deflatoire depressie ofwel met een hyperinflatie zal de schuld weggestreept moeten worden. Dat laatste lijkt het meest waarschijnlijk met het pad dat de Amerikaanse centrale bank en de overheid zijn ingeslagen (respectievelijk geld drukken en geld lenen). Klik op de grafiek voor een grotere versie.

Historie Amerikaanse staatsschuld en begroting sinds 1792 (Bron: Zero Hedge)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.