Grafiek: De tapering is overal

In een recent rapport getiteld “Tapering Everywhere” van Sandler O’Neill kwamen we een interessante grafiek tegen die we u zeker niet willen onthouden. De grafiek laat zien wie het tekort van de Verenigde Staten de afgelopen jaren heeft gefinancierd. We zien een overzicht van september 2004 tot en met september 2013, aangevuld met schattingen voor de komende twee jaar.

Ieder balkje vertegenwoordigt de totale aankopen van staatsobligaties van de Verenigde Staten gedurende een kwartaal, uitgedrukt in miljarden dollars. De donkerblauwe balkjes geven de aankopen weer van binnenlandse beleggers en de lichtblauwe balkjes die van buitenlandse beleggers (met name centrale banken in de rest van de wereld). De oranje balkjes weerspiegelen tenslotte de aankopen van Treasuries door de Federal Reserve.

Niet alleen de Federal Reserve doet aan tapering

Niet alleen de Federal Reserve doet aan tapering (Bron: “Tapering Everywhere” van Sandler O’Neill)

Niet alleen de Federal Reserve doet aan tapering…

Als we deze grafiek bestuderen kunnen we er verschillende conclusies uit halen. Als eerste valt ons op hoeveel staatsobligaties Amerikaanse beleggers en het buitenland kochten in de de eerste jaren van de crisis. De aankopen van de Federal Reserve waren op dat moment nog relatief klein, in vergelijking met de totale vraag naar Amerikaans schuldpapier.

Tijdens het QE2 programma veranderde de dynamiek. De centrale bank kocht veel meer staatsobligaties op en compenseerde daarmee voor de netto verkopen van Treasuries binnen de VS. Het buitenland bleef de Amerikaanse tekorten financieren, maar verzamelde in 2013 veel minder Treasuries dan in voorgaande jaren. Onder het huidige QE3 programma financiert de Amerikaanse centrale bank een nog groter deel van de tekorten, zoals onderstaande grafiek mooi laat zien. Ondertussen bouwen zowel Amerikaanse beleggers als het buitenland hun aankopen van schuldpapier af.

De maker van de grafiek verwacht dat de Federal Reserve spoedig haar QE3 programma zal afwikkelen en dat Amerikaanse beleggers dat verschil goed zullen maken. Maar hoe groot is die kans?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Grafiek: De tapering is overal

  • Obama wil FED long term bonds taxfree gaan verkopen aan de Amerikanen !? De zogenaamde exit die moet samengaan met de tapering.
    Soort volksleningen dus met taxfree lokker. Good luck ermee Ohbama.

    Beantwoorden
  • Ons Moraal

    Een aanvulling,

    Omdat bedrijven dividend uitkeren wordt het voor aandeelhouders minder aantrekkelijk om hun geld in aandelen van een bedrijf te hebben! Omdat namelijk de rente’s van staatsobligaties stijgende zijn, daarom is wellicht de verwachting dat dividend beleggers steeds meer richting obligaties zal schuiven.

    Om ook even wat recht te zetten China heeft ongv. 6 tot 6,5% in handen van de Amerikaanse staatsobligaties. Zoals vaak in de Gold community te lezen is:

    China zal Staatsobligaties gaan dumpen. Echter zal dit slechts een druppel in de grote oceaan zijn wat ervoor zorgt dat de rentes van U.S. Treasuries maar even zullen gaan stijgen. De landen wiens staatsobligaties veel in handen zijn van het buitenland, zijn hiervoor velen malen gevoeliger.

    Even uit mijn hoofd: “Volgens mij had de U.S ongv. zo’n 30% v/d staatsobligaties in buitenlandse handen”.

    Hierop wil ik ook wat aan het licht brengen dat de zogenaamde gold experts een hoop lariekoek verkondigen. Daarop volgende heb ik een kleine compilatie video gemaakt betreffende: “Experts onder de loep”

    https://www.youtube.com/watch?v=Pu078nfc6vE&feature=c4-overview&list=UUk9mMiKno44aW7f4O1ycMfg

    doe er mee wat je wilt, maar neem ook mijn woorden maar speculatief….

    m.v.g.

    Ons Moraal

    Beantwoorden
  • Ons Moraal

    Hoi Frank,

    Nee het blog kende ik niet. Maar zekers interessant, zo worden hier de experts ook onder de loep genomen, vraag mij alleen af waarom marketupdate hier dan wel aan mee doet! puntje van kritiek…..

    Maar over Freegold, heb zojuist deze video even bekeken:
    http://www.youtube.com/watch?v=74ynFnitLeo

    Interessant moet ik zeggen, mijn visie was sowieso dat CB’s niet voor niets goud in hun kluizen houden. Echter na het bekijken komen er een hoop vraagtekens omhoog???
    Corrector mij indien ik het fout heb,

    Wat ik hier uit begrijp is dat goud als een store of value gaat functioneren en valuta’s een devaluatie ondergaan en blijven bestaan, waardoor staatsschulden draaglijker worden . Zo wordt ook op dit laatste krediet verschaft. Mocht je b.v. een huis willen financieren.

    Maar Frank welke prijs zou goud dan toebehoren?

    8.000 of zoals Fofoa in het filmpje als laatste laat zien 100.000, dit laatste vind ik echt onwerkelijk, om de simpele reden vraag vs aanbod, er zouden maar weinig mensen dit laatstgenoemde bedrag kunnen betalen, waardoor er minder mensen hierop zullen gaan speculeren en goud niet als geld gaan erkennen, simpelweg omdat het niet betaalbaar is. Iedereen wil een goudmijn beginnen dus komt er overproductie, en zal het zaakje in elkaar storten. (wat misschien nu ook al aan de gang is, volgens mij houden al enkele mijnbedrijven hun productie in opslag om het later voor een betere prijs te verkopen?) Tenzij de Overheden de vraag en aanbod zijde gaan controleren door mijnbedrijven te nationaliseren.

    Bovendien zegt mijn Intel mij dat ze de Petrodollar koste wat kost als wereldvaluta willen behouden, en dat de belangen dit systeem dienen en geen ander! Maar dit is een hele andere discussie/visie welke niet iedereen waardeert.

    Tot slot, ik heb een open mind, zodoende verneem ik graag verdere info van je, betreffende: Freegold??

    m.v.g.

    Ons Moraal

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo