Grafiek: Ontwikkeling balanstotaal centrale banken

Alex Merk van vermogensbeheerder Merk Investments heeft uitgezocht hoe het balanstotaal van de vier belangrijkste centrale banken zich de afgelopen twaalf maanden heeft ontwikkeld. In onderstaande grafiek ziet u de ECB, de Bank of England, de Federal Reserve en de Bank of Japan.

Laatstgenoemde wist haar balanstotaal door een uitgebreid stimuleringsprogramma in een jaar tijd meer dan te verdubbelen middels de aankoop van staatsobligaties. De Federal Reserve doet in feite hetzelfde met haar QE 3 en 4 programma’s (staatsobligaties en hypotheekleningen), waarmee ze maandelijkse $85 miljard per maand aan langlopend schuldpapier uit de markt haalt. Omdat de Federal Reserve haar balanstotaal voor 2012 al fors heeft uitgebouwd is de procentuele stijging over de afgelopen maanden wat minder extreem. Desondanks is twaalf keer $85 miljard nog steeds meer dan $1 biljoen!

We voelen ons minder ongemakkelijk als we kijken naar het balanstotaal van de Bank of England en de ECB. Eerstgenoemde heeft in het verleden een stimuleringsprogramma opgestart, waarmee ze in totaal 375 miljard pond aan staatsobligaties uit de markt heeft gehaald. De laatste twaalf maanden is dit programma echter niet uitgebreid, waardoor we een nagenoeg vlakke lijn zien.

Niet alle centrale banken zijn hetzelfde

De ECB is een vreemde eend in de bijt, want van de vier genoemde centrale banken is ze de enige die niet doet aan monetaire verruiming om structurele begrotingstekorten van overheden dicht te smeren. Weliswaar werd er eind 2011 en begin 2012 voor in totaal €1.000 miljard aan leningen verstrekt aan banken, maar die leningen worden nu weer netjes afbetaald. Daardoor krimpt het balanstotaal van de ECB. Daar komt nog eens bij dat de goudvoorraad van het Eurosysteem op de balans van de ECB gekrompen is. Niet in gewicht, maar wel in marktwaarde. Ook dat veroorzaakte een krimp in het totaal. In totaal kromp de ECB balans met meer dan 40% ten opzichte van een jaar geleden!

Nu vragen we aan u: In welke valuta heeft u het meeste vertrouwen?

Balanstotaal van de ECB, de Bank of England, Federal Reserve en de Bank of Japan

Balanstotaal van de ECB, de Bank of England, Federal Reserve en de Bank of Japan (Bron: @Axelmerk)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

11 gedachten over “Grafiek: Ontwikkeling balanstotaal centrale banken

   • Zeer zeker. En ik denk dat jou gedachte net zo goed is als de mijne. Als je achter je artikelen staat denken we hetzelfde (niet als aanval bedoeld). De grafieken die ik post hebben eenzelfde insteek als menig artikel hier denk ik.
    Maar het blijft vreemd 🙂
    We kunnen alleen maar speculeren en een visie vormen en deze door tijd laten bekogelen.
    Wat mijn visie betreft komt die aardig overeen met die van Ron Paul (als in the end of dollar hegemony).
    De kunst zit hem er voor mij in om niet door te schieten in theorieën. Sommige zaken hebben een zekere uitkomst (als het ooit eindigen van de US-reserve currency status), maar hoe en wat voor effect het heeft en wat effect op de uitkomst heeft dat is soms moeilijk te zien. Alleen al hoe burgers reageren op economisch nieuws en zaken weer veranderen is voor mij vaak al lastig genoeg. En dan nog hoe je je visie in de praktijk brengt.
    Zodoende kan ik alleen maar dezelfde vraag stellen als jij, en er voor mezelf een antwoord op geven die mij plausebel lijkt.
    Of ik slim genoeg ben om te weten wat komt, of dat ik arrogant ben te denken te weten wat komt… De tijd zal het leren. En dan is tijd ook nog eens verandering.
    Ach, zolang het leuk blijft.

    Beantwoorden
  • de dakgoot

   Het is pertinente onzin om op basis van 4 jaar te menen een correlatie te kunnen identificeren waar het gaat om 1) centrale banken die een veel grotere tijdshorizon hebben 2) goud; een metaal met een veel bredere geschiedenis 3) crisistijd, een periode die per definitie uitzonderlijk is.

   Beantwoorden
   • Ik dank u voor uw wijsheid, uitleg en mening die u hier deeld.
    Have a nice day 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *