Grafieken: Relatie goud met de dollar en goud met de euro

De eerste grafiek heeft u mogelijk al wel eens eerder gezien. Er zijn verschillende varianten van, bijvoorbeeld die waarin de goudprijs wordt geprojecteerd op alle verhogingen van het Amerikaanse schuldenplafond van de afgelopen decennia. Onderstaande grafiek is samengesteld door Gold Switzerland en laat zien hoe de ontwikkeling van de goudprijs correlatie vertoont met de totale staatsschuld van de VS. De correlatie wordt verzwakt door de crisis van 1980, waarin de goudprijs erg snel begon te stijgen als gevolg van de hoge inflatie. Ook is de periode van 1980 tot en met de eeuwwisseling opvallend, want toen bleef de goudprijs duidelijk achter bij de groei van de Amerikaanse staatsschuld. De GATA verzamelt al jaren bewijsmateriaal om aan te tonen dat deze afwijking te maken heeft met het doelbewust onderdrukken van de goudprijs.

Correlatie goudprijs met de Amerikaanse staatsschuld (Via Gold Switzerland)

Goud en ECB

De tweede grafiek laat een heel ander plaatje zien met een sterke correlatie, namelijk de goudprijs met de passivazijde van de balans van de ECB. Ook deze twee blijken al vanaf 1999 in een gelijkmatig tempo op te lopen. Het goud staat op de balans van de ECB op de eerste regel aan de activazijde (bezit) en wordt elke drie maanden opnieuw gewaardeerd tegen de actuele goudprijs. De groeiende omvang van de passivazijde op de balans van de ECB wordt op die manier continu opgevangen.

Correlatie goudprijs en passivazijde van de balans van de ECB (Bron: Goudstudieforum)

Waardering goud op balans ECB en Fed

Elke kwartaal als de goudvoorraad door de ECB wordt gewaardeerd (mark to market) en de totale waarde ervan is toegenomen wordt dat verschil verrekend met de herwaarderingsrekening (#11) aan de passivazijde van de balans. Daarmee wijkt de ECB af van de Federal Reserve, die op de activazijde van de balans 'goudcertificaten' opneemt. De Federal Reserve waardeert deze goudcertificaten niet tegen de marktwaarde, maar tegen de historische boekwaarde van $42,22 per troy ounce. Deze post op de balans van de Fed is goed voor iets meer dan $11 miljard, wat omgerekend tegen die $42,22 per troy ounce inderdaad uitkomt op de officiële Amerikaanse goudreserve van 8133,5 ton.

De ECB is overigens niet de enige centrale bank die de goudreserve waardeert tegen de actuele marktprijs (en daarmee aan iedereen laat zien dat de valuta aan waarde heeft verloren ten opzichte van goud). Op deze Wikipedia pagina is een wereldkaart te vinden van alle landen die hun goudreserve periodiek waarderen tegen marktprijs.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo