Griekse banken willen belasting op contant geld opnemen

Griekse banken willen een belasting invoeren op het pinnen van contant geld, zo blijkt uit een nieuw voorstel dat de banken onlangs hebben voorgelegd aan het Ministerie van Financiën. Het voorstel van de Griekse banken omvat verschillende maatregelen om het gebruik van contant geld te beperken.

De Griekse regering heeft veel last van de zwarte economie, omdat ze daardoor veel belastinginkomsten misloopt. Omdat die zwarte economie grotendeels op contant geld draait lijkt het een logische stap om het gebruik van cash te ontmoedigen. De Greek Reporter heeft de belangrijkste maatregelen uit het voorstel op een rij gezet.

  • Verplicht gebruik van een bankpas, creditcard of andere elektronisch betaalmiddel voor transacties in die sectoren van de economie waar sterke aanwijzingen zijn voor belastingontwijking of waar contant geld nu nog het enige betaalmiddel is.
  • Verplicht gebruik van een bankpas, creditcard of andere elektronisch betaalmiddel voor transacties boven een bepaald bedrag.
  • Hervorming van het belastingstelsel met een nieuw systeem op basis van inkomsten en uitgaven. Huishoudens worden alleen belast over het inkomen dat niet wordt uitgegeven. Daardoor worden ze gemotiveerd om een bonnetje te vragen voor iedere transactie die ze doen, zodat ze die kunnen opschrijven als uitgaven en de belasting lager uitvalt.
  • Het belastingvrije inkomen koppelen aan de uitgaven die met een bankpas of creditcard gedaan worden.
  • Bedrijven verplichten om alle betalingen, inclusief alle salarissen via de elektronisch weg te voldoen.

griekenland-europa-teaserFinanciële repressie

Volgens schattingen van de Griekse banken heeft de zwarte economie in het land een omvang van ongeveer €40 miljard. Daardoor loopt de overheid momenteel naar schatting €15 miljard aan belastinginkomsten mis. Weet de Griekse belastingdienst daar een derde deel van binnen te halen, dan is dat ongeveer gelijk aan de opbrengst van de vermogensbelasting (ENFIA).

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat deze voorstellen worden vertaald naar wetten. In mei dit jaar werd het maximumbedrag voor contante betalingen nog verlaagd naar €500 en met ingang van februari volgend jaar moeten de Grieken ook al hun bezittingen bij de belastingdienst opgeven.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders