Grootste bank Noorwegen wil geen contant geld meer

DNB, de grootste bank van Noorwegen, wil contant geld snel uitfaseren. De bank volgt daarmee het voorbeeld van Nordea, de tweede grootste bank van Noorwegen die sinds vorig jaar bankbiljetten en munten heeft verbannen uit haar bankkantoren. Contant geld wordt steeds minder gebruikt in het reguliere betalingsverkeer en vinden steeds vaker hun weg naar de zwarte markt. Ook wordt bankbiljetten vaker gebruikt voor witwassen, zo beweert de bank.

norwegian_krone“Vandaag de dag zijn er ongeveer 50 miljard Noorse kronen in circulatie en de centrale bank kan slechts 40% daarvan herleiden. Dat betekent dat de meerderheid van 60% van het contante geld buiten hun controle circuleert. We denken dat dit komt door betalingen die ‘onder de toonbank’ gaan en door witwassen”, zo verklaarde Trond Bentestuen, directeur van het Noorse DNB. “Er zijn zoveel gevaren en nadelen verbonden aan contant geld dat we tot de conclusie zijn gekomen dat het uitgefaseerd moet worden”.

Slechts 6% van de bevolking gebruikt nog dagelijks contant geld en dat is vooral de oudere generatie. DNB ziet 85% van haar klanten zelden tot nooit, omdat men bijna alles online kan regelen en vrijwel overal met een bankpas uit de voeten kan. Contactloos betalen met de telefoon of pinpas maakt het nog makkelijker om kleine bedragen digitaal af te rekenen. “Het is beter om onze klanten hierin te volgen en dienstverlening te bieden daar waar de consument deze wil hebben, namelijk digitaal”, zo concludeert de bankdirecteur.

Contant geld uitfaseren

Vorig jaar besloot Nordea, de tweede grootste bank van Noorwegen, contant geld af te schaffen. De bank ziet contant geld als een veiligheidsrisico voor haar medewerkers en heeft daarom besloten het geld weg te halen uit de bankkantoren. Alleen bij pinautomaten door het hele land en bij het kantoor op het centraal station van de hoofdstad Oslo kunnen klanten nog bankbiljetten krijgen. Volgens Nordea is het slechts een kwestie van tijd voordat alle banken in Noorwegen overgaan op het gebruik van uitsluitend digitaal geld.

Het Ministerie van Financiën van Noorwegen vindt het nog te vroeg om op korte termijn over te stappen naar een zogeheten ‘cashless society’, maar bevestigt dat het wel tijd is om stappen in deze richting te zetten. De eerste stap in dit lange proces is bijvoorbeeld het afschaffen van het grootste bankbiljet van 1.000 kronen, dat omgerekend een waarde heeft van iets meer dan €100.

Gevaarlijk?

Wat vind u van deze ontwikkeling? Kunnen we leven zonder contant geld? Of maken we ons daarmee te afhankelijk van banken en computersystemen die kunnen falen? En hoe wordt privacy gewaarborgd in een wereld waarin alle betalingen geregistreerd en bewaard kunnen worden? Graag horen we uw mening hierover!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Grootste bank Noorwegen wil geen contant geld meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders