Gustavo Díaz, luis in de pels van regering Venezuela

Een van de grootste vijanden van de regering van Venezuela is de 60-jarige Gustavo Díaz uit Alabama. Zou hij nu naar Venezuela gaan, dan is de kans groot dat hij daar gearresteerd wordt en achter de tralies verdwijnt. Gustavo Díaz is namelijk oprichter van de website Dolartoday.com, de website waar dagelijks 800.000 unieke bezoekers de wisselkoers van de Venezolaanse bolivar opvragen. De Wall Street Journal maakte een portret van de man die door de regering van Venezuela zo gehaat wordt.Wisselkoers

Op zijn website wordt dagelijks bijgehouden hoeveel Venezolaanse bolivar je nodig hebt om een Amerikaanse dollar te bemachtigen. De officiële wisselkoers is ongeveer 10 bolivar per dollar, maar door de hyperinflatie is de werkelijke waarde van de munt veel lager. Wat de munt werkelijk waard is, dat probeert de regering van Venezuela zoveel mogelijk verborgen te houden.

En juist daar vervult Dolartoday.com een belangrijke functie, want deze website geeft de 30 miljoen inwoners van Venezuela inzicht in de werkelijke waardeontwikkeling van de munt. En die is niet best, want sinds oktober is de waarde van de munt op de zwarte markt met 44% gedaald tot ongeveer 2.000 bolivar per Amerikaanse dollar.

dolar_paralelo_short

Dolartoday houdt de wisselkoers op de zwarte markt bij (Bron: Dolartoday)

Dolartoday

De website Dolartoday begon als een twitter account waarop dagelijks de wisselkoers van de Venezolaanse bolivar geplaatst werd. Die wisselkoers werd bepaald na een rondgang langs verschillende wisselkantoren in Colombia, waar de bijna waardeloze bolivar nog geaccepteerd wordt. Toen dit twitter account meer dan 2 miljoen volgers had besloot Gustavo Díaz een website te bouwen, waarop ook historische wisselkoersen en nieuwsberichten over Venezuela geplaatst konden worden.

De 60-jarige Gustavo Díaz vertrok in 2005 uit Venezuela en kwam terecht in de Amerikaanse staat Alabama, waar zijn broer en zus al eerder naartoe emigreerden. Daar woont hij in een bescheiden huis en werkt hij bij de plaatselijke Home Depot, een grote Amerikaanse doe-het-zelf-zaak. In zijn vrije tijd volgt hij het laatste nieuws over Venezuela en houdt hij de wisselkoers op de site in de gaten.

dolartoday

De website Dolartoday voorziet dagelijks honderdduizenden mensen van de laatste wisselkoers

‘Strijd tegen totalitair regime’

De site levert hem maandelijks ongeveer $4.500 aan Google Adsense advertentie-inkomsten op, maar dat is voor hem niet de belangrijkste reden om de site bij te houden. Hij ziet het meer als een gevecht tegen het totalitarisme en de valse informatie die de regering van Venezuela naar buiten brengt.

De centrale bank van Venezuela heeft twee keer geprobeerd de site Dolartoday uit de lucht te krijgen, maar beide keren wist Díaz de rechtszaak te winnen. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, beschuldigt de website van muntmanipulatie en economische oorlogsvoering. Hij noemde de website zelfs “de vijand van de bevolking van Venezuela” en geeft hackers daarom regelmatig de opdracht om de website aan te vallen.

Ook werden er geruchten verspreid dat de website voor miljoenen was verkocht aan een zakenman die de regering van Maduro steunt. Die geruchten zijn op niets gebaseerd, zo verklaarde Díaz tegenover de Wall Street Journal. “Als ik de site verkocht had, dan zou ik hier al ver vandaan zijn in een Maserati en niet op weg naar de Home Depot in een Toyota Corolla.”

Lees ook:

bolivars-stack

De munt van Venezuela is door hyperinflatie bijna waardeloos geworden

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.