Handelsoorlog maakt nerveus: dollar leeft op

De handel was nogal diffuus, maar de dollar herstelde zich van zijn verliezen van de voorgaande weken. Deze beweging is te verklaren – weliswaar achteraf – door het onberekenbare gedrag van Trump tijdens zijn gesprekken met Europese leiders en zijn constante dreigingen om handelsbetrekkingen op een min of meer willekeurige manier onderuit te halen. Toch wist de greenback een stijging te realiseren ten opzichte van elke belangrijke wereldvaluta, met uitzondering van een handjevol Latijns-Amerikaanse munten.

De valutamarkt zal zich deze week laten leiden door de halfjaarlijkse verklaring voor het Amerikaanse Congres die Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, dinsdag en woensdag geeft. Wij zullen daarbij alert zijn op signalen dat de Fed zich zorgen begint te maken over de kans op een serieuze handelsoorlog tussen de VS en haar belangrijkste handelspartners. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Het was een uitzonderlijk stille week wat economische gegevens betreft. Handelaren hadden daardoor niet veel anders te doen dan te reageren op de capriolen van Trump. De gemeenschappelijke munt raakte zijn winst van de voorgaande week grotendeels kwijt tijdens diffuse handel. Deze week wordt waarschijnlijk net zo mager, verveelde handelaren zullen uitkijken naar de bijeenkomst van de Raad Algemene Zaken vrijdag, om van de kant van de Europese Unie wat duidelijkheid te krijgen over de stand van de Brexit-onderhandelingen.

Britse pond

Het nieuws dat twee belangrijke leden van het kabinet van premier May ontslag namen, had vorige week verbazingwekkend weinig effect op de handel in het Britse pond. De markten werden enigszins gerustgesteld door de publicatie van de white paper over de Brexit, die in ieder geval een basis voor onderhandelingen biedt, en door de indruk dat May een zachtere Brexit nastreeft dan gevreesd werd.

Deze week is er belangrijk macro-economisch nieuws, waardoor de markten even wat minder zouden kunnen reageren op politieke krantenkoppen. De arbeidsmarktcijfers (dinsdag) en de inflatiecijfers (woensdag) zouden duidelijkheid moeten geven over de verwachte renteverhoging door de Bank of England in augustus. Dit zou het pond wat ondersteuning moeten bieden.

Amerikaanse dollar

De belangrijkste nieuwe cijfers vorige week waren die van de Amerikaanse inflatie – en ze waren bijna exact zoals verwacht. Deze week zullen de markten – naast de altijd onvoorspelbare aankondigingen van de regering-Trump – de verklaring van voorzitter Powell in het Congres nauwlettend volgen.

Op twee punten hopen wij meer te weten te komen over de redenering van de Fed. Enerzijds het mogelijke effect van een handelsoorlog op het Amerikaanse monetaire beleid en anderzijds de visie van de centrale bank op het ontbreken van significante loondruk ondanks het lage werkloosheidsniveau. Wij denken dat als er op minstens één van deze punten nieuwe informatie komt, dit de valutahandel meer volatiel kan maken dan de meesten verwachten.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.