Hyperinflatie in Venezuela

De afgelopen week zagen we opnieuw veel volatiliteit op de financiële markten. Wereldwijd gingen de aandelenkoersen hard omlaag en in Amsterdam zakte de AEX index voor het eerst in meer dan een jaar tijd onder de 400 punten. Zorgen over de groei van de wereldeconomie werden ook de afgelopen week versterkt door de daling van de olieprijs. Een daling van de olieprijs was in het verleden vaak een indicator voor meer onheil.

Dat het allemaal nog veel slechter kan zien we in Venezuela. Volgens het IMF zal de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land dit jaar oplopen tot 720%, een percentage waar wij ons amper iets bij voor kunnen stellen. Het is in elk geval een stuk meer dan vorig jaar, toen de inflatie naar schatting 275% was.

Hyperinflatie

Venezuela stevent regelrecht op een hyperinflatie af, compleet met alle verschijnselen die we kennen uit de economie- en geschiedenisboekjes. Denk aan lege winkelschappen, lange rijen bij de supermarkt, een tekort aan de meest elementaire levensmiddelen als melk en toiletpapier en bankbiljetten die zo goed als waardeloos zijn geworden.

Een tekort aan harde buitenlandse valuta dwingt de centrale bank meer geld bij te drukken, met als resultaat dat het grootste bankbiljet van 100 bolivar nog maar 12 dollarcent waard is. De regering wijt de waardedaling van de munt aan websites die het verschil tussen de officiële wisselkoers en de werkelijke waarde van de munt blootleggen en aan valutahandelaren en speculanten. Tijdens dalingen van financiële markten krijgen speculanten vaker de schuld van de malaise, terwijl dit echter gewoon marktwerking is. In tijden van florerende financiële markten hoor je er niemand over..

In een tijd van hyperinflatie wordt het geld volledig waardeloos en vlucht men in zaken die hun waarde vasthouden. Voorbeelden daarvan zijn buitenlandse valuta en edelmetalen. De huidige generaties in het Westen kennen het fenomeen hyperinflatie (gelukkig) vrijwel niet, laten we hopen dat dit ook geldt voor de toekomstige generaties.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van Goudstandaard.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders