IJsland overweegt koppeling munt aan de euro

IJsland overweegt haar munt te koppelen aan de euro om oververhitting van de economie te voorkomen. Dat zei minister van Financiën Benedikt Johannesson afgelopen zaterdag. In een verdere toelichting tegenover persbureau Reuters liet hij weten dat naast de euro ook de Amerikaanse dollar en het Britse pond overwogen worden, maar dat eerstgenoemde eigenlijk de enige realistische optie is.

Bijna tien jaar na het uitbreken van de financiële crisis in IJsland draait de economie weer op volle toeren. De munt verloor door de crisis de helft van haar waarde ten opzichte van de euro, waardoor het toerisme weer snel op gang kwam. De munt is de laatste jaren weer iets in waarde gestegen ten opzichte van de euro, maar staat nog steeds op een veel lagere wisselkoers dan voor de crisis.

In IJsland werden vermogende spaarders gedwongen om verlies te nemen, terwijl een aantal bankiers die onverantwoorde risico’s hadden genomen in de gevangenis terechtkwamen. Door snel orde op zaken te stellen en kapitaalcontroles in te voeren kon de weg naar herstel spoedig ingezet worden.

Oververhitting

De economische groei van IJsland kwam vorig jaar uit op 7,2%, terwijl de waarde van de IJslandse kroon met ongeveer 15% steeg ten opzichte van de dollar. Ondanks de sterke economische groei blijft de officiële inflatie beperkt, mede dankzij een streng monetair beleid en een waardestijging van de munt. Dat laatste heeft een drukkend effect op de importkosten.

Om een vlucht van kapitaal te voorkomen werden er direct na het uitbreken van de crisis kapitaalcontroles in werking gesteld, waardoor buitenlandse spaarders en investeerders hun geld niet weg konden halen uit IJsland. Tegelijkertijd konden bedrijven in IJsland door dezelfde kapitaalcontroles maar zeer beperkt investeringen doen in het buitenland. De laatste kapitaalcontroles werden vorige maand pas opgeheven.

iceland

IJsland overweegt koppeling munt aan de euro (Afbeelding via Pixabay)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders