IMF accepteert Chinese yuan

Vanavond heeft het IMF officieel de Chinese yuan aan de SDR – het mandje van valuta dat momenteel is opgebouwd uit dollars, euro’s, Britse ponden en Japanse yen – toegevoegd. Ook mag de yuan nu formeel een wereldmunt genoemd worden. Het is vooral een symbolisch besluit, aangezien centrale banken maar een heel klein deel van hun valutareserve in deze vorm aanhouden.

Voor China is het een kleine stap vooruit richting de internationalisering van de yuan, omdat de acceptatie door het IMF wereldwijd meer erkenning en status geeft aan een valuta die steeds vaker wordt gebruikt in het internationale betalingsverkeer. De Chinese yuan bereikte in augustus nog de vierde plaats op de ranglijst van meest gebruikte valuta in het internationale betalingssysteem en de verwachting is dat de munt de komende jaren verder aan terrein zal winnen.

Yuan als wereldhandelsmunt

yuan-teaserDe afgelopen jaren heeft de centrale bank van China al verschillende valutaswaps opgezet om het gebruik van haar munt te promoten. Ook heeft ze met verschillende landen afspraken gemaakt om de onderlinge handel met eigen valuta gemakkelijker te maken. Toch is de munt nog steeds niet zo gangbaar als de dollar, de munt die door het structurele handelsbalanstekort van de Verenigde Staten bij bijna alle centrale banken op de balans staat.

Volgens insiders krijgt de Chinese munt een weging van slechts 10,92 procent in de SDR, terwijl de Amerikaanse dollar en de euro in de nieuwe samenstelling een gewicht hebben van respectievelijk 41,73% en 30,93%. De yuan is nu al geaccepteerd als nieuwe munt in het valutamandje, maar deze zal er effectief pas op 1 oktober 2016 in opgenomen worden.

China moet financiële markten openstellen

Met de acceptatie door het IMF is China er nog niet, want volgens Christine La Garde van het IMF moet het land nog een aantal financiële hervormingen doorvoeren. Zo moet de regering haar kapitaalmarkt verder openstellen voor buitenlandse investeerders en moet de centrale bank de munt meer vrij laten bewegen ten opzichte van andere valuta en moet ze de markt meer ruimte geven door minder vaak te interveniëren.

SDR table

De Chinese yuan is opgenomen in de SDR (Tabel via Zero Hedge)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders