IMF: “Amerikaanse dollar is overgewaardeerd”

De dollar is 10 tot 20 procent overgewaardeerd ten opzichte van de fundamenten van de Amerikaanse economie, zo concludeert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuw rapport dat vrijdag naar buiten werd gebracht. De euro, de Japanse yen en de Chinese yuan zijn volgens dezelfde beoordelingscriteria op dit moment wel correct gewaardeerd.

Vorig jaar steeg de Amerikaanse dollar nog ten opzichte van alle andere belangrijke valuta, gedreven door positieve groeiverwachtingen en de verwachting van beleggers dat de Federal Reserve een strakker monetair beleid zou gaan voeren dan de andere grote centrale banken. Maar sinds het begin van dit jaar is de dollarindex al meer dan 8% gedaald, omdat de economische groei in de Verenigde Staten toch tegen lijkt te vallen en andere centrale banken ook begonnen zijn met de afbouw van het stimulerende monetaire beleid.

valuation-fundamentals-imf

In welke landen is de munt ondergewaardeerd (blauw) of overgewaardeerd (rood)?  (Bron: IMF)

Hervormingen

Volgens het IMF moet de Amerikaanse regering meer doen om het tekort op de handelsbalans te verkleinen, bijvoorbeeld door het begrotingstekort van de overheid terug te brengen en structurele hervormingen door te voeren die de economische productiviteit ten goede komen. Worden deze problemen niet aangepakt, dan neemt volgens het IMF de kans op een meer protectionistisch beleid toe.

Uit het onderzoek van het IMF blijkt dat de waardering van de euro, de Chinese yuan en de Japanse yen op dit moment vrij goed overeenkomen met de economische fundamenten en de handelsbalans, maar dat de euro op dit moment nog steeds 10 tot 20 procent te goedkoop is voor Duitsland. Mede daardoor heeft het land al jaren een groot handelsoverschot en een lage werkloosheid, terwijl de situatie in de zuidelijke Eurolanden vaak precies andersom is.

Brexit

De waardering van het Britse pond is volgens het IMF op dit moment lastiger in te schatten, omdat er nog steeds veel onduidelijkheid is over de gevolgen van de Brexit op de handelsrelaties met andere Europese landen. Uitgaande van het meest ongunstige scenario is deze munt momenteel 15% overgewaardeerd ten opzichte van de andere belangrijke valuta.

currenct-account-balances

Ontwikkeling wereldwijde betalingsbalans en wisselkoers (Bron: IMF)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *