India schrapt bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie

De Indiase regering heeft dinsdagavond de bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie geheel onverwacht ongeldig verklaard. De biljetten kunnen niet meer als betaalmiddel gebruikt worden en zijn alleen nog dit jaar in te leveren bij de bank.

In een televisietoespraak riep president Narendra Modi de bevolking op de biljetten voor het einde van dit jaar in te leveren bij de bank. Het duurde niet lang voordat Indiërs de straat op ging om precies het tegenovergestelde te doen, namelijk contant geld pinnen…

https://twitter.com/sophiaw6446/status/796045005135613952

Corruptie en belastingontduiking

Volgens de Indiase regering was deze omstreden maatregel nodig om de corruptie en belastingontduiking aan te pakken. Door de twee bankbiljetten met de hoogste nominale waarde uit omloop te halen proberen de autoriteiten meer grip te krijgen op de geldstromen. Contant geld is volgens de regering een groot probleem, omdat het corruptie en belastingontduiking in de hand werkt.

De biljetten van 500 en 1.000 roepie (omgerekend slechts €6,8 en €13,60 ) zijn sinds dinsdagavond geen wettig betaalmiddel meer, maar de regering heeft een uitzondering gemaakt voor tankstations. Die mogen de grote biljetten nog tot en met 11 november accepteren. Het is voor het eerst sinds 1978 dat de Indiase centrale bank geld uit omloop haalt, aldus de Reserve Bank of India.

De onverwachtse aankondiging van deze maatregel zorgt voor grote problemen, omdat niet iedereen direct een alternatief betaalmiddel bij de hand heeft voor de 500 en 1.000 roepie biljetten. Dat zorgt volgens Bloomberg voor chaotische situaties, bijvoorbeeld bij parkeergarages waar men opeens niet meer kan afrekenen met deze biljetten.

Financiële repressie

Economen verwachten dat meer Indiërs door deze maatregel hun briefgeld naar de bank zullen brengen en dat daardoor de totale banktegoeden in het land zullen toenemen. Mogelijk zullen daardoor ook meer mensen de overstap maken van contant geld naar elektronische betalingen. Bij het inleveren van de bankbiljetten moet de eigenaar zijn identiteitsbewijs laten zien, zodat precies geregistreerd kan worden hoeveel geld er ingeleverd is.

Op korte termijn kan deze maatregel nog wel voor problemen zorgen, omdat een deel van al het briefgeld in circulatie simpelweg niet meer gebruikt kan worden in het betalingsverkeer. Zo zijn er volgens cijfers van de centrale bank in totaal 16,5 miljard biljetten van 500 roepie en 6,7 miljard briefjes van 1.000 roepie in omloop. Dat is samen goed voor een totaal van 15 biljoen roepies (omgerekend €204 miljard).

Nadat de 500 en 1.000 roepie biljetten uit omloop zijn gehaald zal de centrale bank nieuwe biljetten van 500 en 2.000 roepie introduceren. Meer details over deze maatregel is te vinden op de website van de Indiase centrale bank.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders