Inflatie: In Japan worden producten steeds kleiner

Als we de centrale banken en overheden mogen geloven is er nauwelijks inflatie, maar wie regelmatig boodschappen doet zal waarschijnlijk tot een andere conclusie komen. Maar ook als de prijzen in de supermarkt gelijk blijven moet je als consument opletten, want het komt regelmatig voor dat fabrikanten de inhoud van de verpakking verminderen om de kosten te drukken. Ook in Japan, waar de spreekwoordelijke geldpers van de centrale bank nog steeds op volle toeren draait, ervaren consumenten deze verkapte vorm van inflatie.

In Japan was het onderwerp onlangs een ‘trending topic’ op twitter, nadat twee grote Japanse bedrijven voor het eerst in meer dan twintig jaar tijd hun prijzen moesten verhogen. Omdat het verhogen van prijzen is geen populaire maatregel is kozen veel andere bedrijven ervoor de inhoud van de verpakkingen te verminderen, een strategie die ook wel ‘shrinkflation’ wordt genoemd. Zo verlagen bedrijven de kostprijs van hun product, zonder dat de consument dat meteen merkt.

Geen inflatie maar krimpflatie

De Franse krant Le Figaro noemt een aantal voorbeelden van producten die veranderd zijn, maar nog wel dezelfde prijs hebben. Een chocoladereep van 55 gram die opeens als 50 gram reep wordt verkocht, een verpakking met 18 in plaats van 20 plakken kaas, een melkpak dat van 1 liter naar 900 ml. gaat, het zijn allemaal voorbeelden van krimpflatie waar Japanners de laatste tijd mee te maken hebben.

Het is geen toeval dat dit fenomeen nu ook in Japan zichtbaar wordt, want de Bank of Japan doet al jaren haar uiterste best om de inflatie aan te jagen. Met een extreem lage rente en het opkopen van aandelen en staatsobligaties drukt de centrale bank de waarde van de yen omlaag, waardoor de importkosten voor Japanse bedrijven toenemen.

Ook in andere landen zijn voorbeelden van deze verborgen inflatie te vinden. Afgelopen zomer verscheen er in het Verenigd Koninkrijk een uitgebreid onderzoek, waaruit bleek dat er de afgelopen vijf jaar in totaal meer dan 2.500 producten kleiner waren geworden, zonder dat de prijs daalde.

Eén gedachte over “Inflatie: In Japan worden producten steeds kleiner

  • 4 november 2017 om 22:40
    Permalink

    Het zal duidelijk zijn dat de E.U./€urocraten/ECB/Draghi geen rekening houden met gemanipuleerde inhoud van eerste levens behoeften, om zo het inflatie % te drukken. Straks komen er weer biljetten met meerdere nullen. Zoals eerder gesteld: Laat je niet verder bestelen, Koop edelmetalen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.