Inflatie Nederland naar hoogste punt in vier jaar: 2,9%

De inflatie die in oktober werd gemeten was het hoogst in vier jaar tijd en was ook een stuk hoger dan de 2,3% op jaarbasis die een maand eerder gemeten werd. Door de BTW-verhoging werden vooral grote uitgaven als gas, benzine, telefoon- en inteetdiensten duurder. De gemiddelde consument doet 42% van zijn of haar bestedingen in het hoge BTW-tarief. Verder werd de inflatie aangejaagd door stijging van de voedselprijs. Het CBS schrijft dat de prijzen van aardappelen, groenten en fruit door slechtere oogsten hoger zijn dan vorig jaar.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg het prijspeil in oktober in Nederland zelfs met 3,3%, het hoogste niveau in tien jaar tijd. In de hele eurozone was de inflatie in oktober 2,5%. Door de BTW-verhoging was de inflatie in Nederland beduidend hoger dan elders in de eurozone. Onderstaande grafiek en tabellen geven de ontwikkeling van de inflatie over de afgelopen jaren weer en laten zien met hoeveel de prijzen stegen in de maand oktober voor de verschillende soorten producten en diensten. Klik op onderstaande afbeeldingen voor een grotere en beter leesbare versie.

ECB-president Draghi verklaarde vanmiddag dat hij onder de huidige omstandigheden in Europa geen bron ziet waaruit een blijvend hoge inflatie kan voortvloeien. De neerwaartse druk op de financiële markt en het afbouwen van schulden zal vooral drukkend werken op de prijsontwikkeling van verschillende goederen en diensten. Draghi verwacht dan ook dat de inflatie niet veel verder op zal lopen en dat deze in de loop van volgend jaar weer gaat dalen naar het gewenste limiet van 2%.

Ontwikkeling inflatie vanaf 2008

Inflatie per maand vanaf 2000

Inflatie per categorie

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo