Infographic: Het Amerikaanse begrotingstekort gevisualiseerd

Het onderste plaatje van de infographic behoeft enige uitleg, omdat deze anders moeilijk te begrijpen is. De twee grote blokken aan de linkerkant geven respectievelijk de omvang van de belastinginkomsten en de omvang van het tekort weer, uitgaande van de huidige situatie. De twee blokken aan de rechterkant geven de omvang van de belastinginkomsten en het begrotingstekort weer indien het originele 'fiscal cliff'  programma van bezuinigingen en lastenverzwaringen in werking zou treden.

Onder het huidige scenario heeft de Amerikaanse overheid naar schatting $2.469 miljard aan belastinginkomsten en $3.681,56 miljard aan uitgaven. Het tekort over 2013 is naar schatting dus ongeveer $1.212 miljard. Was de oorspronkelijke fiscal cliff in werking getreden, dan zouden de totale uitgaven $3.301,91 miljard bedragen. In dat geval zou het tekort van de Amerikaanse overheid over 2013 slechts $832,6 miljard groot zijn.

Hoe dan ook is er een gigantisch begrotingstekort, dat linksom of rechtsom gefinancierd moet worden. De Federal Reserve zal onder QE4 voor 45 miljard per maand aan staatsobligaties opkopen, waardoor $540 miljard aan tekort 'gedekt' kan worden. Het resterende begrotingstekort zal Amerika elders moeten financieren.

Als Amerika naar een begrotingsevenwicht toe wil moeten alle stapels papiergeld op de rode vakken verdwijnen. Dat kan enerzijds door middel van bezuinigingen en anderzijds door hogere belastingen. Beide zullen de Amerikaanse economie in een recessie of depressie storten en zijn eigenlijk onhaalbaar.

Op de website van Demonocracy zijn nog meer illustraties van de schuldenberg te vinden.

Het Amerikaanse tekort in stapels dollarbiljetten van $100 (Bron: Demonocracy)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.