Dankzij mobiele telefoons, internetbankieren en tal van andere innovaties wordt het steeds makkelijker om elektronisch te betalen. Erg handig, maar niet geheel zonder gevaren. We worden nog afhankelijker van banken en elektronische systemen, wat niet geheel zonder gevaren is in een tijd van cyberaanvallen.

Een ander bezwaar tegen het afschaffen van contant geld is dat de privacy niet meer te waarborgen is, omdat alle transacties dan worden vastgelegd in computersystemen. Een derde bezwaar tegen een cashloze samenleving is dat het centrale banken in staat stelt een negatieve rente door te berekenen, waardoor je als spaarder nog slechter af bent dan nu het geval is.

The Visual Capitalist maakte een ietwat dramatische, maar wel informatieve infographic van de zogeheten ‘War on Cash’. De infographic laat aan de hand van verschillende voorbeelden zien wat de voor- en nadelen zijn van een wereld zonder contant geld. Zo ver is het overigens nog lang niet, want wereldwijd wordt nog 85% van alle transacties met cash betaald.

War on Cash_04

Infographic van de ‘War on Cash’ (Bron: Visual Capitalist)