Iran en Turkije willen in eigen valuta handelen

Turkije en Iran zullen in de toekomst vaker hun eigen valuta gebruiken in onderlinge transacties, zo maakten de centrale banken van beide landen onlangs bekend. De twee centrale banken willen het voor banken en bedrijven eenvoudiger en goedkoper maken om Iraanse rial te wisselen voor Turkse lira en omgekeerd.

De banken in beide landen krijgen toegang tot internationale betalingsinstrumenten, waarmee het eenvoudiger wordt om valuta om te wisselen. Dat moet ervoor zorgen dat bedrijven in Turkije en Iran minder afhankelijk worden van Amerikaanse dollars en euro’s. Deze afspraken werden gemaakt tijdens het bezoek dat de Turkse president Erdogan afgelopen week heeft gebracht aan zijn Iraanse collega Rouhani.

Handel stimuleren

Ook spraken de heren na afloop van deze bijeenkomst in Teheran hun voornemen uit om de wederzijdse handel te stimuleren. Dat is nu omgerekend $10 miljard aan goederen en diensten per jaar, maar volgens de gouverneur van de Iraanse centrale bank is er potentieel om de handel te laten groeien tot $30 miljard op jaarbasis.

Voorwaarde voor de groei van het onderlinge handelsverkeer is dat een aantal barrières wordt weggenomen. Daarover zei de Iraanse gouverneur van de centrale bank, Valiollah Seif, het volgende:

“Een belangrijke barrière was de beperkingen van het aantal bankkanalen in beide landen. De overeenkomst om in lokale valuta te handelen kan helpen deze barrière weg te nemen.”

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Iran en Turkije willen in eigen valuta handelen (Afbeelding via Public Domain Pictures)

Eén gedachte over “Iran en Turkije willen in eigen valuta handelen

  • 12 oktober 2017 om 20:36
    Permalink

    Een vreemde zienswijze van Iran en Turkije. Griendstoffen zijn in $ genoteerd en dus wordt hierdoor inflatie geimporteerd. Daardoor zakken deze munten nog meer. Een surrogaat oplossing welke ook meer armoede en ontevredenheid met zich meebrengt. Dat kan Erdogan, samen met onveiligheid niet gebruiken.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.