Is einde aan handelsconflict tussen de VS en China in zicht?

Sinds april vorig jaar heeft de Amerikaanse president Trump een breed scala aan importheffingen op Chinees aangekondigd goederen, met name een 10% tarief voor $200 miljard aan goederen, met als inzet een verkleining van het exploderende tekort op de Amerikaanse handelsbalans. Het handelstekort van ’s werelds grootste economie sprong in 2018 naar het hoogste niveau in tien jaar, namelijk $621 miljard. Dit is grotendeels toe te schrijven aan een aanzienlijke externe onbalans met China, dat goed is voor ongeveer 22% van de totale importvraag in de VS van ongeveer $477 miljard. Het tekort met China is de afgelopen decennia aanzienlijk sneller gegroeid dan met welk ander land ook van de belangrijkste handelspartners van de VS (figuur 1).

We hebben echter al die tijd herhaald dat we niet geloven dat de Trump regering fundamenteel van plan is het handelspatroon te verstoren, maar dat de protectionistische retoriek van de president naar onze mening grotendeels een onderhandelingstactiek is. Onze mening is dat de handel spanningen op het punt staan om te de-escaleren, wat ons hoofd risicobeheer Enrique Diaz-Alvarez opmerkte op Bloomberg Daybreak Asia begin december. Hij was vrij contrair in die tijd vergeleken met de algemene marktconsensus. Dit standpunt lijkt de afgelopen weken echter gerechtvaardigd te zijn, naar aanleiding van opmerkingen van een aantal hoge ambtenaren aan beide zijden van de onderhandelingen.

Figuur 1: Amerikaanse handelstekort met China is sterk opgelopen

Goede kans op een akkoord

Hoofdonderhandelaar Robert Lighthizer heeft beweerd dat de gesprekken in de ‘laatste weken’ waren, terwijl President Trump zich zelf pas laat positief heeft uitgelaten over het vooruitzicht van een deal. Zei Trump eerder deze week dat hij dacht dat er een ‘goede kans’ was dat een deal werd goedgekeurd. Hij volgde dit tijdens een tv-optreden op donderdag door te stellen dat de gesprekken met China ‘heel goed’ gingen.

Voormalig directeur van de National Economic Council en nauw bondgenoot van Trump, Gary Cohen, ook stelde deze week ook dat een deal in het verschiet lag. In een radio-interview bekritiseerde Cohen de invoering van importheffingen, met de nadruk op hun negatieve invloed op de Amerikaanse economie. Hij merkte ook op dat de president behoefte had aan een ‘overwinning’ en dat een oplossing met China een dergelijke kans zou bieden.

De volgende ontmoeting van Trump met de Chinese president Xi, die aanvankelijk deze maand nog zou plaatsvinden, lijkt vertraging op te lopen, hoewel een aantal belangrijke media erover berichten dat deze besprekingen pas aan het einde van april zullen plaatsvinden. De knelpunten voor de onderhandelingen blijven bestaan, voornamelijk de opname van bescherming van intellectuele eigendomsrechten in de handelsovereenkomst. Dat gezegd hebbende zijn de signalen bemoedigend, waarbij de klaarblijkelijke bereidwilligheid die beide partijen tonen om overeenstemming te bereiken suggereert dat er meer kans is dat er een deal bereikt wordt.

Wat betekent einde handelsconflict voor valuta?

We blijven net zo zeker als altijd dat een overeenkomst tussen de VS en China over handel op een gegeven moment in de niet al te verre toekomst bereikt zal worden, mogelijk wanneer Trump en Xi elkaar ontmoeten eind april. De dreiging van een escalatie in het handelsconflict heeft de vraag naar beleggingen in opkomende markten gedrukt. Ook heeft het, enigszins paradoxaal, geleid tot sterkte in de Amerikaanse dollar. Dat laatste heeft te maken met de veilige havenstatus van de valuta en de binnenlandse vraag in de Verenigde Staten.

Een oplossing voor het handelsconflict en de daaropvolgende verlichting van de onzekerheid die het conflict heeft veroorzaakt zou volgens ons dan ook leiden tot een breed herstel van de meer risicovolle valuta van opkomende markten, met name die welke het meest blootgesteld zijn aan vraag vanuit China.

Door: Enrique Diaz-Alvarez, Matthew Ryan & Roman Ziruk

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *