Japan heeft binnenkort meer Amerikaanse obligaties dan China?

De Amerikaanse overheid zal dit jaar voor het vierde jaar op rij meer dan $1.000 miljard tekort komen op de begroting. Dat betekent dat het Amerikaanse ministerie van Financien veel nieuwe obligaties moet zien te slijten aan beleggers en spaarders wereldwijd. De markt voor Amerikaans schuldpapier is zeer liquide en doordat de VS nog altijd één van de machtigste landen ter wereld is durven veel beleggers hun geld nog toe te vertrouwen aan de Amerikaanse overheid. Toch zijn er de afgelopen jaren wat deuken geslagen in het imago van de Amerikaanse staatsobligatie.

Dat begon al vrij snel na de crisis, toen de Federal Reserve aankondigde voor honderden miljarden aan staatsobligaties op te kopen via het QE2 programma. Ondertussen neemt de Amerikaanse overheid onder Obama vrijwel geen initiatieven om de begroting op orde te brengen, waardoor de staatsschuld in een paar jaar tijd met duizenden miljarden dollars opliep. Vorig jaar verliep de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond -normaal gesproken niets meer dan een formaliteit – erg moeizaam en kwam er een afwaardering van kredietbeoordelaar S&P aan te pas. Het schuldenprobleem van de Amerikaanse overheid lijkt langzaam maar zeker haar tol te eisen, want landen als Rusland en China zijn al enige tijd minder bereid om de spilzucht van Amerika te financieren. Rusland halveerde in 2011 haar positie in Amerikaanse staatsobligaties en eind vorig jaar verkleinde ook China haar blootstelling aan de Amerikaanse staatsschuld (met ongeveer $100 miljard volgens de TIC-data).

Wie koopt er nog wel veel staatsobligaties van de VS? Dat blijkt vooamelijk Japan te zijn, dat in een jaar tijd (aug 2011 naar aug 2012) haar stapel Treasuries zag aangroeien van $907 miljard naar $1.121 miljard. Als we de ontwikkelingen in een grafiek plaatsen zien we dat Japan op weg is om de grootste buitenlandse bezitter te worden van Amerikaans schuldpapier. Zoals onderstaande grafiek van Zero Hedge laat zien is het verschil tussen de hoeveelheid Treasuries die beide landen bezitten gekrompen van $425 miljard naar slechts $32 miljard. De grootste eigenaar van Amerikaans schuldpapier zit niet in één van de exportlanden, maar in Amerika zelf. Volgens recente data van de Federal Reserve zit de centrale bank van de VS voor ruim $1.575 miljard in Amerikaans schuldpapier.

Japan koop meer Treasuries, China is terughoudender geworden (Bron: Zero Hedge en TIC-data)

Andere landen die in de afgelopen twaalf maanden opvallend veel Amerikaanse staatsobligaties aan hun portefeuille toevoegden waren Belgie (van $87,1 naar $142,6 miljard), banken op de Caribische eilanden (van $210,4 naar $256,9 miljard), Hong Kong (van $102 naar $139,6 miljard) en Taiwan (van $143,5 naar $198 miljard).

Uitstroom van dollars uit China

De Wall Street Joual berichtte eerder deze week dat vermogende Chinezen steeds meer dollars het land uit voeren. Ze parkeren het op bankrekeningen in Hong Kong, maar gebruiken de dollars ook om elders in de wereld vastgoed te kopen. Volgens de Wall Street Joual gat dat soms om grote bedragen. Volgens een analist van de WSJ is er in de afgelopen twaalf maanden ongeveer $225 miljard uit China weggevloeid, het equivalent van 3% van het Chinese BBP over het afgelopen jaar. Zolang Chinezen de dollarreserves omzetten in Amerikaanse staatsobligaties kan de prijsstijging van goederen in dollars beperkt blijven. Maar zodra het buitenland haar dollars gaat gebruiken om te bieden op allerlei goederen en diensten elders in de wereld zal dat de prijsinflatie snel aanwakkeren. Dat zullen Amerikanen uiteindelijk gaan voelen door een dalende koopkracht van hun eigen munt.

Bron: Wall Street Joual

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo