Japan heeft voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis China ingehaald als grootste buitenlandse bezitter van Amerikaanse staatsobligaties. Uit de nieuwste TIC-data van de Amerikaanse centrale bank blijkt dat zowel Japan als China in de maand februari Amerikaanse staatsobligaties verkochten, maar dat China er veel meer van de hand deed dan Japan.

Op dit moment heeft Japan iets meer dan $1.224 miljard op de balans staan, terwijl China iets minder dan $1.224 miljard heeft liggen. Voor Japan is dat een reductie van $14,2 miljard ten opzichte van een maand eerder, voor China gaat het om een vermindering van $15,4 miljard.

China liet eind 2013 weten dat ze haar valutareserves niet verder wilde uitbreiden. Rond die tijd bereikte haar portefeuille aan Amerikaanse Treasuries een recordomvang van $1.316 miljard. Sinds december 2012, toen de nieuwe Japanse regering onder leiding van Shinzo Abe het monetaire beleid volledig omgooide, heeft Japan haar positie in Amerikaanse staatsobligaties met $113,2 miljard weten uit te breiden. Door de goedkopere yen kreeg de Ter vergelijking: China heeft sindsdien netto slechts $3,3 miljard aan haar Treasuries aan haar reserve toegevoegd.

Samen bezitten deze twee landen ongeveer 40% van alle Amerikaanse staatsobligaties die in handen zijn van het buitenland. Het bijgevoegde taartdiagram laat zien welke landen de meeste Amerikaanse staatsobligaties aanhouden.

obligaties-buitenland

Buitenlandse posities in Amerikaanse staatsobligaties