Het pond stal vorige week de show tussen de belangrijke valuta’s. De koers van de munt steeg ten opzichte van al zijn G10-genoten en stabiliseerde zich ten opzichte van de dollar duidelijk boven het niveau van 1,30. Dit kwam door het feit dat een aantal parlementsleden van de Tory- en de Labour-partij ontslag nam. Het vooruitzicht dat het parlement duidelijk tégen een Brexit zonder akkoord zal stemmen, wordt nu namelijk realistischer.

Elders in de wereld zorgden hogere olieprijzen door de bezorgdheid over de sancties tegen Venezuela, positieve geruchten over de stand van zaken bij de handelsgesprekken tussen de VS en China en wereldwijd in het algemeen een krachtige toon bij risicovolle activa voor een algehele rally van valuta’s van opkomende markten, en vooral van de valuta’s die het gevoeligst zijn voor grondstoffenprijzen. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

De cijfers over de economie werden vorige week wisselend, wat in ieder geval beter is dan de aanhoudende stroom teleurstellingen van de afgelopen weken. Maar het belangrijkste was dat de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit in de dienstverlening een verbetering lieten zien. Dit bood tegenwicht aan het cijfer voor de industrie – dat opnieuw teleurstellend was – en haalde de belangrijke samengestelde index uit zijn duikvlucht van de afgelopen tijd. Dit onderstreept tot op zekere hoogte onze visie, dat een recessie vrij onwaarschijnlijk is bij een gezonde banencreatie in de hele eurozone en een bescheiden maar stabiele toename van de reële lonen.

Britse pond

Voor het pond werden opnieuw alle ontwikkelingen overschaduwd door het nieuws over de Brexit. Wel moet hierbij opgemerkt worden dat op de arbeidsmarkt van het Verenigd Koninkrijk tot nu toe nauwelijks negatieve effecten te zien zijn van de onzekerheid over Brexit. Het werkgelegenheidsrapport van het laatste kwartaal van 2018 liet een sterke banengroei zien, in combinatie met gezonde loongroei.

Het Britse pond werd grotendeels gesteund door het nieuws dat 11 eurofiele parlementsleden van de Labor- en de Tory-partij ontslag uit hun partij namen, maar ook de sterke banencijfers hebben de munt zeker goed gedaan. Deze week zal de aandacht uitgaan naar de toespraak van premier May, die zij dinsdag houdt.

Amerikaanse dollar

De cijfers over de Amerikaanse economie waren zwakjes en dat zette de dollar vorige week de hele week in een negatief licht. De vrijblijvende notulen van de afgelopen bijeenkomst van de Federal Reserve veranderden daar nauwelijks iets aan. Wij zien – in ieder geval in de komende paar weken – geen katalysator die het recente range trading in de dollar ten opzichte van G10-valuta’s kan veranderen. Maar we blijven vasthouden aan onze bullish visie op de meeste valuta’s van opkomende markten: de koers van de dollar is laag en stabiel, terwijl geen enkel belangrijk economisch blok ter wereld in een recessie zit.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl