Centrale banken hebben in augustus $44,16 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties van hun balans gehaald, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Dat is veel meer dan een maand eerder, toen ze $13,1 miljard aan dollarreserves van de hand deden.

dollars-pixabay-teaserSinds april hebben buitenlandse beleggers en centrale banken in totaal $160 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties verkocht. Beleggers wisselen de staatsobligaties in voor meer risicovolle beleggingen zoals aandelen, terwijl centrale banken dollarreserves verkleinen om minder blootstelling te hebben aan de dollar.

Een van de grootste verkopers van Amerikaanse staatsobligaties is China. Zij verkopen dollarreserves om de waarde van de eigen munt te ondersteunen. In augustus beschikte de People’s Bank of China over $1,185 biljoen aan zogeheten ‘Treasuries’, het laagste niveau sinds november 2012. Het land verkoopt niet alleen dollars om haar eigen munt te ondersteunen, maar ook om meer spreiding aan te brengen. Zo is bekend dat de Chinezen stelselmatig goud kopen ter bescherming tegen valutarisico.

central-bank-selling-bonds

Centrale banken willen de tekorten van de VS niet meer financieren (Grafiek via Zero Hedge)

Rusland, China en Saudi-Arabië verkopen dollars

Naast China zijn er meer belangrijke landen die hun dollarreserves verkleinen. Een paar jaar geleden verkocht Rusland een groot deel van haar dollarreserves, terwijl Saudi-Arabië door de daling van de olieprijs genoodzaakt werd haar reserves aan te spreken. Door de daling van de olieprijs hoeven landen die olie importeren minder dollarreserves aan te houden. Olieproducerende landen zien hun inkomsten dalen, waardoor ze valutareserves moeten aanspreken. Saudi-Arabië moet vanwege haar begrotingstekort voor het eerste in lange tijd zelfs geld lenen op de kapitaalmarkt.

china-foreign-exchange-reserves

Valutareserve China (Bron: Tradingeconomics)

russia-foreign-exchange-reserves

Valutareserve Rusland (Bron: Tradingeconomics)

saudi-arabia-foreign-exchange-reserves

Valutareserve Saudi-Arabië (Bron: Tradingeconomics)

Wie koopt die Amerikaanse staatsobligaties?

U vraagt zich natuurlijk af wie er nog Amerikaanse staatsobligaties koopt. Dat blijken vooral private beleggers in de Verenigde Staten te zijn. Beleggingsfondsen en pensioenfondsen kopen het schuldpapier, omdat het relatief gezien nog een aantrekkelijk rendement oplevert. Eind augustus leverde een Amerikaanse staatslening met een looptijd van tien jaar nog 1,57% op. Dat is aanzienlijk meer dan het rendement op een 10-jaars lening van Duitsland of Japan.