Lex Hoogduin: “Zuid-Europa heeft macht overgenomen”

Volgens Lex Hoogduin hebben de Zuid-Europese landen in zekere zin de macht overgenomen ten aanzien van het monetaire beleid in Europa. Dat zegt hij in een gesprek met Willem Middelkoop bij Café Weltschmerz. Door structureel staatsobligaties van landen op te kopen gaat de ECB voorbij aan de afspraken die Europese landen voor de introductie van de euro gemaakt hebben.

Hoogduin, hoogleraar monetaire economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt dat het nooit de bedoeling is geweest dat landen zoveel inspraak zouden hebben in het monetaire beleid en dat uiteindelijk de wil van de zuidelijke eurolanden het monetaire beleid is gaan bepalen.

Hoogduin had de ambitie om Nout Wellink op te volgen als bestuurder van De Nederlandsche Bank, maar die functie werd tot zijn verrassing toegekend aan Klaas Knot. Daar had hij achteraf gezien toch wel vrede mee, omdat hij zich altijd al zeer sterk verzet heeft tegen het monetaire beleid van de afgelopen jaren en daar niet graag mede verantwoordelijk voor had willen zijn.

Lees ook:


Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.