Londen wordt handelcentrum voor Chinese yuan

De Chinese yuan is bezig de wereld te veroveren en wordt steeds vaker gebruikt voor de internationale handel. Deze week werd er opnieuw een stap gezet, want de Bank of England ondertekende afgelopen maandag met de People’s Bank of China een overeenkomst voor de opening van een nieuwe ‘clearing bank’ in Londen. Via deze clearing bank, die nog geen naam heeft gekregen, is het mogelijk grote transacties in Chinese yuan direct in Londen te effectueren. Deze nieuwe dienstverlening maakt een omweg via een bank in China of Hong Kong overbodig.

Londen is niet de eerste die een ‘clearing bank’ voor Chinese yuan krijgt. Eerder werden er ook al soortgelijke banken geopend in Hong Kong, Singapore en Taiwan. Die in Hong Kong bestaat nog maar sinds 2009 en was de eerste buiten het Chinese vasteland.

Internationalisering van Chinese yuan

De Chinese yuan is volgens de BIS op dit moment de negende meest verhandelde munt ter wereld. De dollar staat nog steeds met afstand op één, omdat die munt vrijwel overal al geaccepteerd wordt. Dat terwijl het aantal landen waar direct transacties in yuan verricht kunnen worden nog zeer beperkt is.

“Momenteel is Londen afhankelijk van Hong Kong voor liquiditeit in yuan renminbi. Nu er een clearing bank in Londen komt wordt het veel makkelijker in yuan uitgedrukte obligaties te verhandelen en uit te geven in de Londense City”, zo verklaarde Janet Ming van de Royal Bank of Scotland tegenover de Wall Street Journal. “Het helpt ook andere financiele centra in Europa die in yuan zaken willen doen. Het verschil in tijdszone is beperkt tot één uur”, zo voegde Ming eraan toe.

Valutahandelaar David Pavitt van HSBC spreekt over een belangrijke ontwikkeling, die de handel in Chinese beleggingsobjecten in Londen en Europa een impuls kan geven.

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land van de G7 dat een valutaswap overeenkwam met China. Dankzij deze valutaswap kunnen fondsbeheerders in Londen makkelijker beleggen in de relatief gesloten Chinese aandelen- en obligatiemarkten.

Dit artikel verscheen afgelopen vrijdag in de Marketupdate Weekendeditie. Schrijf u hier in en ontvang iedere vrijdag onze nieuwsbrief!

Londen wordt handelcentrum voor Chinese yuan

Londen wordt handelcentrum voor Chinese yuan

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *