Markten op hun kop door dreiging invoerheffingen Trump

Deze week zou het heel stil geweest zijn op de valutamarkt, als Trump niet getwitterd had dat hij Chinese goederen al vanaf vrijdag nieuwe invoerheffingen wil opleggen. Het Britse pond wist de vorige week behaalde winst vast te houden.

De munt profiteerde van behoorlijk goed economisch nieuws en tekenen van voortgang bij de gesprekken tussen Labour en de Conservatieven over een Brexit-akkoord. De Japanse yen hield een flinke rally op de Londense valutamarkt, waar vanwege de aankomende feestdag weinig werd gehandeld, en de valuta van de grote opkomende markten gingen alle in de uitverkoop door de algehele vlucht uit risico.

Het zou eigenlijk een saaie week worden, maar het nieuws wordt nu beheerst door de dreiging van extra invoerheffingen. Wij denken dat de centrale banken van zowel Nieuw-Zeeland als Australië deze week ‘on hold’ zullen blijven, wat betekent dat de verwachte renteverlaging uitblijft en hun respectievelijke valuta tegenover de Amerikaanse dollar ondersteund worden. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

De belangrijkste cijfers voor de eurozone waren positieve verrassingen. De vrees voor een aankomende recessie zou hierdoor moeten verdwijnen. Het bbp steeg met 1,6% op jaarbasis, de economie blijft in hoog tempo banen creëren en de kerninflatie herstelde naar 1,2%. De zwakke enquêtes moeten het steeds duidelijker afleggen tegen de sterke economische cijfers.

De koers van de euro liet slechts een bescheiden rally zien, maar het feit dat deze koers nog steeds hoger ligt dan vorige week, zelfs na het nieuws over de invoerheffingen voor China, is een goed teken. We blijven verwachten dat de gemeenschappelijke munt in de komende weken terug rallyt naar de $1,15.

Britse pond

De Bank of England was vrij hawkish, de PMI-conjunctuurenquêtes waren sterk en Theresa May zou bereid zijn om concessies aan Labour te doen, in de hoop een akkoord over de Brexit te bereiken. De koers van het Britse pond schoot hierdoor omhoog en ging bij de belangrijke valuta aan kop.

De munt wist deze winst te behouden, zelfs na de laatste uitbarsting van Trump, maar aankomende vrijdag volgt een vuurproef: de bbp-cijfers van het eerste kwartaal. Na de reeks positieve verrassingen van de afgelopen tijd is het aannemelijk dat deze goed zullen zijn, en dat zou de rally van het pond moeten ondersteunen.

Amerikaanse dollar

Het was een drukke week in de VS, waarin de Federal Reserve minder dovish was dan verwacht en een banenrapport verscheen dat bescheiden stijgingen van de reële lonen liet zien. Met andere woorden: niets nieuws onder de zon, noch wat het beleid van de Federal Reserve betreft, noch over het gestage, maar nog niet echt overweldigende tempo van economische groei.

Normaal gesproken zou dit goed nieuws voor de dollar zijn, maar een rally van de greenback ten opzichte van de meeste G10-valuta bleef uit. De munt steeg wel ten opzichte van valuta van grote opkomende markten, maar dat gebeurde pas nadat zondagnacht het nieuws over de invoerheffingen bekend was geworden.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *