“Rusland en Vietnam moeten vaker hun eigen valuta in plaats van dollars gebruiken in onderling handelsverkeer”, zo verklaarde de Russische vice-president Medvedev tijdens een zakelijke bijeenkomst in de Vietnamese miljoenenstad Ho Chi Minhstad. Door Vietnamese dong en Russische roebels te gebruiken maken de twee landen zich minder afhankelijk van de Amerikaanse dollar en hoeven ze minder dollarreserves aan te houden. Volgens Andrey Kostin, directeur van de Russische VTB Bank, moet het voorstel om eigen valuta te gebruiken al in mei gereed zijn.

Medvedev wil Vietnam als handelspartner betrekken in de Euraziatische Economische Unie (EEU), een handelsunie tussen Euraziatische landen waar Rusland mede grondlegger van is. Het doel van deze handelsunie is het promoten van de onderlinge handel, bijvoorbeeld door het gebruik van de eigen munt te stimuleren en door handelsbeperkingen weg te nemen. Medvedev is twee dagen op bezoek in Vietnam om de laatste plannen te bespreken en grote bedrijven op de hoogte te brengen van de nieuwe ontwikkelingen.

Rusland en Vietnam willen binnen een tijdsbestek van vijf jaar het handelsvolume tussen beide landen opschroeven tot $10 miljard. Ook wordt er geïnvesteerd in Russische en Vietnamese projecten voor winning van aardolie en aardgas. Maandag ondertekenden het Russische Gazprom Neft en de Gas Corporation of Vietnam al een intentieverklaring over investeringen in nieuwe projecten.

In totaal werden er tijdens de tweedaagse bijeenkomst 17 projecten ondertekend voor onder meer de levering van Russische onderdelen en machines voor Vietnamese energiecentrales en bouwmaterialen voor nieuwe industriële projecten in Vietnam.

besprekingen-rusland-vietnam

Rusland en Vietnam willen vaker in eigen munt handelen