Michael Pento: “QE5 ligt om de hoek”

Pento verwijst naar de belastingverhoging die begin dit jaar is doorgevoerd en naar de relatief hoge brandstofprijs. Daar komt bij dat de rente op 10-jaars staatsobligaties de afgelopen drie maanden alweer sterk is gestegen (van 1,6% naar 2%). Al deze factoren remmen volgens Pento de economische activiteit en kunnen dus zorgen voor een tweede kwartaal op rij van economische krimp. Als dat gebeurt zal de Federal Reserve niet op haar handen blijven zitten, maar zal ze opnieuw kiezen voor stimulering.

Een recessie in de VS zal een opwaartse druk geven op de rente en zal de werkloosheid verder laten oplopen. Daarom is Pento ervan overtuigd dat extra stimulering op de loer ligt. Of dat ook QE5 zal gaan heten is nog maar de vraag, want de huidige stimuleringsprogramma's bieden al ruimte om de bedragen op te schroeven waarvoor maandelijks schuldpapier opgekocht wordt. Pento denkt dat nog meer stimulering politiek gezien omstreden zal zijn, maar dat er geen andere makkelijke oplossing klaar ligt. Hij acht een verhoging van de maandelijkse stimulering van $85 naar $150 miljard niet onwaarschijnlijk.

Pento zegt in het interview op Yahoo Finance dat Beanke niet door heeft dat hij de balansomvang van de Federal Reserve helemaal niet kan verkleinen. “Beanke's toewijding aan inflatie is dodelijk voor de economie. Op het moment waarop hij stopt met het kopen van staatsobligaties zal de rente door het plafond gaan en klimt de rente op 10-jaars leningen naar 3,5%.” Klik op onderstaande afbeelding op het interview te bekijken op de website van Yahoo Finance.

Michael Pento verwacht meer monetaire stimulering in 2013

De rente op 10-jaars Treasuries lag in 2011 nog boven de 3,5% (Bron: Bloomberg)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.