Mobiel bankieren razend populair in Kenia

Het betalingssysteem van M-Pesa is in 2007 in Kenia uitgerold door Safaricom, een telecomprovider met 19 miljoen klanten. Daarvan maken er 15 miljoen gebruik van het betaalsysteem, dat inmiddels 80 transacties per seconde verzorgt en verantwoordelijk is voor 31% van het totale BBP van Kenia van $33,62 miljard. In heel Afrika zijn meer dan 700 miljoen mobiele telefoons en 70% van de bevolking heeft er één. Toevallig is dat hetzelfde percentage Afrikanen dat geen toegang heeft tot een bank.

Het succes van M-Pesa kan worden toegeschreven aan deze feiten, maar niet overal dit bedrijf zo sterk doorgebroken. In Zuid-Afrika zagen de banken deze ontwikkeling aankomen en zijn ze op tijd begonnen met het ontwikkeling van hun eigen betalingssysteem dat op dezelfde manier werkt. In Zuid-Afrika is Fundamo – dat in 2011 voor $110 miljoen werd overgenomen door VISA – het meest gebruikte mobiele betalingssysteem. Dit systeem wordt ook uitgerold in India en Rwanda.

In de VS en in andere rijke Westerse landen worden mobiele telefoons veel minder vaak gebruikt voor betalingen. Ondanks allerlei slimme technieken van modee smartphones geeft de Westerse consument toch de voorkeur aan contact geld en betalingen met een pinpas of creditcard. In Afrika is deze infrastructuur minder goed ontwikkeld en slaat men gelijk een stap over in de evolutie van het geld.

Betalen per mobiele telefoon is in veel Afrikaanse landen meer ingeburgerd dan hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.