Mugabe wil in 2015 een goudstandaard invoeren

Zimbabwe gebruikt momenteel een mandje met buitenlandse valuta, waarin de Amerikaanse dollar en de Zuid-Afrikaanse rand dominant zijn. Sinds 2009 staat de regering van Zimbabwe het gebruik van buitenlandse valuta toe, omdat de eigen munt door hyperinflatie waardeloos en bijna onbruikbaar geworden is.

Door een nieuwe munt te lanceren kan men de Amerikaanse dollar overbodig maken, maar dat lukt alleen als de nieuwe munt het vertrouwen kan winnen van de lokale bevolking. Gideon Gono, gouveeur van de Zimbabwaanse centrale bank, gaf onlangs al een hint naar een goud-gedekte valuta. “Het is noodzakelijk om serieus en met enige urgentie na te denken over een goudgedekte Zimbabwaanse valuta die niet alleen stabiel is, maar die ook inteationaal geaccepteerd wordt”, aldus de gouveeur.

Goudgedekte munt

Het idee van een goudgedekte Afrikaanse valuta is niet nieuw. In 2009 werder er al private gesprekken gevoerd over dit onderwerp tussen de toenmalige Libische leider Gaddafi en Mugabe. De Libische leider wilde een gemeenschappelijke goudgedekte valuta voor het hele Afrikaanse continent, maar Mugabe vond het een beter idee om in eerste instantie nog per land te besluiten over de introductie van een goudgedekte valuta. Een muntunie is volgens de Zimbabwaanse president pas de tweede stap.

De nieuwe munt komt volgens insiders bij de Zimbabwaanse centrale bank in biljetten van $1, $10, $25, $30, $50 en $100 op de markt. De munt zal opnieuw de Zimbabwaanse dollar gaan heten. Het portret van Mugabe siert het $100 biljet, terwijl het $10 biljet gereserveerd is voor het portret van zijn opvolger.

De laatste valuta van Zimbabwe was de Rhodesie dollar, een munt die in 1970 werd gelanceerd om de lokale pond te vervangen. De waarde van de munt kreeg in 1997 een zetje naar beneden, toen er geen geld opzij was gezet om $4 miljard uit te keren aan oorlogsveteranen. In 2003 was er een ongekend tekort aan contant geld en kon de centrale bank niet meer aan de vraag naar bankbiljetten voldoen. De centrale bank liet toen geld drukken in Groot-Brittannië, Duitsland en Canada. Sindsdien is het vertrouwen in – en daarmee de waarde van – deze valuta volledig verdampt.

De gouveeur van de Zimbabwaanse centrale bank ziet toekomst in een goudstandaard. Hij zei het volgende:

“We moeten onze goudmijnstrategie, de liberalisering van goud en de marketingstrategieen als land opnieuw overwegen. De wereld heeft behoefte aan een goudstandaard en zal zeer waarschijnlijk ook die kant op bewegen. Zimbabwe moet daar de leiding in nemen.

De financiele crisis van 2008 vraagt om een nieuwe benadering van zelfredzaamheid en ten aanzien van een grondstofgedekte munt. Voor mij heeft goud zich door de jaren heen bewezen als stabiel en zeer geliefd edelmetaal”.

Centrale bank gouveeur Bono en president Mugabe

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo