Nieuwe bankbiljetten in Venezuela

In Venezuela zijn eindelijk de nieuwe bankbiljetten gearriveerd die het dagelijkse leven wat gemakkelijker moeten maken. Een reeks nieuwe biljetten van 500 tot 20.000 bolivar vervangt de oude 100 bolivar briefjes, die op de zwarte markt nog maar drie dollarcent opleveren. De nieuwe biljetten werden in november al aangekondigd, maar om onduidelijke reden liep de productie en het transport enkele weken vertraging op.

Omgerekend naar de huidige wisselkoers vertegenwoordigen de nieuwe biljetten een waarde van $0,14 (500 bolivar) tot $5,54 (20.000 bolivar). Het is nog maar de vraag hoe lang deze biljetten bruikbaar blijven, want het IMF voorspelt voor dit jaar een inflatie met vier cijfers. Dat betekent dat ook de nieuwe biljetten eind dit jaar zo goed als waardeloos zullen zijn.

bolivar 2_0

Nieuw biljet van 5.000 bolivar is slechts 28 dollarcent waard (Foto via Zero Hedge)

Grotere bankbiljetten

Met grotere coupures kan de centrale bank de geldhoeveelheid nog sneller laten toenemen, want betekent dat de inflatie nog sneller kan stijgen. Voorbeelden uit het verleden leren ons dat grotere bankbiljetten alleen het symptoom en niet de werkelijke oorzaak van hyperinflatie bestrijden. De grote getallen op de bankbiljetten zijn erg confronterend. In vijf jaar tijd daalde de waarde van een bankbiljet van 100 bolivar van ongeveer $10 naar minder dan $0,03, een waardedaling van 99,7%.

Door de hyperinflatie is de economie van Venezuela bijna tot stilstand gekomen. De waarde van het geld daalde in 2016 zo snel dat het niet meer genoeg koopkracht heeft voor het dagelijkse betalingsverkeer. Het is sinds november zelfs makkelijker geworden om het geld te wegen dan om het te tellen.

bolivar-dollar-grafiek

Hyperinflatie in Venezuela (Grafiek via Goudstandaard)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders