Oekraïense hryvnia zakt naar nieuw dieptepunt

De waarde van de Oekraïense hryvnia is dinsdag naar een nieuw dieptepunt gezakt. Op de valutamarkt verloor de Oekraïense munt 4% van haar waarde ten opzichte van de dollar en werd op een gegeven moment een wisselkoers bereikt van 13,4 hryvnia per dollar.

De afgelopen jaren is de munt van Oekraïne verschillende keren gedevalueerd tegenover de dollar. Voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008 stond de wisselkoers nog op 5 hryvnia per dollar, maar van 2010 tot en met 2013 was dat al opgelopen naar ongeveer 8 hryvnia per dollar.

Dit jaar werd de munt opnieuw gedevalueerd, want in februari zagen de Oekraïense bevolking de waarde van hun munt opnieuw verzwakken tot bijna 12 hryvnia per dollar. Nadat de munt enkele maanden stabiel bleef op dat niveau is er nu wederom een daling ingezet, die de wisselkoers tot boven de 13 hryvnia heeft gebracht. Alleen in de afgelopen dertig dagen verloor de munt al 8,8% van haar koopkracht ten opzichte van de dollar.

Waarde van Oekraïense hryvnia opnieuw onderuit

Waarde van Oekraïense hryvnia opnieuw onderuit (Bron: Bloomberg)

Russisch konvooi trekt Oekraïne binnen

De daling van vandaag houdt naar verluid verband met het Russische konvooi dat vandaag Oekraïne binnen is gereden. Maar liefst 280 vrachtwagens gingen de grens over, volgens officiele berichten om het oosten van Oekraïne te bevoorraden met levensmiddelen.

De bevolking van Oekraïne zal inmiddels wel begrepen hebben dat het niet verstandig is om een grote hoeveelheid spaargeld in de vorm van hryvnia aan te houden bij een Oekraïense bankrekening. Het is verstandiger om het geld in te wisselen voor een sterkere valuta of voor een tastbare bezitting als fysiek goud. Door de waardedaling van de munt worden importgoederen voor de lokale bevolking steeds duurder.

De situatie in Oekraïne wordt steeds chaotischer

De situatie in Oekraïne wordt steeds chaotischer (Afbeelding via Businessinsider)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders