Oekraïners halen spaargeld van de bank

De bevolking van Oekraïne haalt steeds meer spaargeld van de bank, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Oekraïense centrale bank. Volgens de officiële cijfers daalden de totale spaartegoeden in maart met 5,9%, wat gelijk staat aan ongeveer 26 miljard hryvnia.

Omgerekend naar euro’s is dat net geen €1,5 miljard, waaruit we kunnen concluderen dat de bevolking van het Oost-Europese land sowieso weinig spaargeld heeft. Het land telt bijna drie keer zoveel inwoners als Nederland, maar heeft veel minder spaartegoeden. Volgens cijfers van het CBS beschikten Nederlanders in augustus 2013 gezamenlijk over €330 miljard aan spaargeld.

Politieke instabiliteit

Als gevolg van de politieke instabiliteit in het land kiezen steeds meer spaarders eieren voor hun geld, door hun geld van de bank te halen. Indien de banken hun deuren om wat voor reden dan ook sluiten kan men in elk geval nog over het spaargeld beschikken. Het is uiteraard niet vrij van risico om veel spaargeld in huis te halen, maar blijkbaar schatten steeds meer mensen het risico van een banktegoed hoger in.

Bankiers in Oekraïne verwachten dat de uitstroom van spaartegoeden ook in april nog zal aanhouden. Uit de cijfers van de centrale bank blijkt ook dat veel van het geld dat spaarders opnemen niet meer wordt teruggebracht naar de bank. De voorkeur verschuift naar het gebruik van contant geld, omdat er minder vertrouwen is in de banken.

Ondanks de zwakke munt daalde ook het aantal leningen dat banken verstrekten. Blijkbaar is er geen behoefte aan meer krediet onder deze onzekere omstandigheden.

Hogere spaarrente

In een poging de uitstroom van spaartegoeden te stoppen verhogen de banken hun spaarrente. Die staat nu gemiddeld op 19,5%, maar er waren eerder deze maand ook uitschieters naar 26%. De hoge rente klinkt aantrekkelijk, maar het compenseert nog steeds niet voor de schrikbarende waardedaling van de munt. De hryvnia verloor gisteren meer dan 8% tegenover de euro en sinds het begin van dit jaar is de valuta al met bijna 37% in waarde gekelderd. De volgende grafiek laat goed zien dat de waardedaling van de munt vanaf februari in een stroomversnelling kwam.

Waardedaling hryvnia versus de euro

Waardedaling hryvnia versus de euro (Bron: XE.com)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders