Ontwikkeling Euraziatische muntunie in stroomversnelling

De ontwikkeling van een Euraziatische muntunie is in een stroomversnelling terechtgekomen, zo schrijft Koos Jansen op zijn blog In Gold We Trust. De plannen voor een dergelijke muntunie, waar Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland deel van uit zullen maken liggen al langer op tafel, maar door de sancties tegen Rusland maken de landen meer haast met de voltooiing van hun project.

Het idee van een Euraziatische Unie werd in 1994 al ter sprake gebracht door de president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev. In juli 2011 werden alle onderlinge importheffingen afgeschaft en in november 2011 formuleerden de drie deelnemende landen de doelstelling om in 2015 een Euraziatische Unie gereed te hebben. Deze unie zal worden vormgegeven naar het model van de Europese Unie. De plannen voor een nieuwe Euraziatische muntunie worden nauwlettend gevolgd in de regio, want landen als Kirgizië, Armenië en Tadzjikistan hebben al interesse getoond voor aansluiting bij de muntunie.

Euraziatische centrale bank

Naar het voorbeeld van de euro krijgt ook de nieuwe Euraziatische muntunie een supranationale centrale bank, de Eurasian Central Bank. Deze centrale bank moet waken over de nieuwe munt, die als de ‘Altyn’ door het leven zal gaan. Dit is de naam van een munt die in de vijftiende eeuw gebruikt werd in verschillende gebieden die nu onder Rusland vallen. Deze munt werd toen al gebruikt in een groot deel van de Euraziatische regio. Met de nieuwe Altyn wil men dat opnieuw gaan proberen. Een interessant detail: In de voertaal van Kazachstan en dat van een aantal aangrenzende landen wordt goud uitgesproken als Altyn.

Nieuwe muntunie

De Kazakse president Nazarbayev is al jaren lang voorvechter geweest van een nieuwe supranationale munt, zo schrijft de Russische site Pravda. Hij is van mening dat de Amerikaanse dollar een illegaal en niet-competitief betaalmiddel is. Nazarbayev wijst erop dat er geen internationale wetgeving is die het verplicht om dollars te gebruiken. Hij verwacht dat de wereld richting een nieuw monetair systeem gaat, dat van ‘defect kapitalisme’ terug gaat naar nieuw kapitalisme dat gebaseerd is op een niet-defecte munteenheid.

Euraziatische muntunie zal 170 miljoen gebruikers hebben

Euraziatische muntunie zal 170 miljoen gebruikers hebben

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *