Ook Brazilië duikt in valutaoorlog

De minister van Financiën van Brazilië Guido Mantega waarschuwde in 2010 nog voor de gevaren van een wereldwijde valutaoorlog. Bijna drie jaar later ontkomt het land er zelf ook niet meer aan on te interveniëren. Met een nieuw stimuleringsprogramma brengt de centrale bank voor $60 miljard aan liquiditeit op de markt, deels in de vorm van cash en deels in de vorm van garanties op de valutamarkt.

Met dit stimuleringsprogramma moet de waardedaling van de Braziliaanse real gestopt worden. De munt heeft sinds maart dit jaar al 26% aan waarde verloren ten opzichte van de dollar, waarmee het de zwakste munt is geworden van alle BRICS-landen (zie afbeelding). Door liquiditeit in de vorm van dollars beschikbaar te stellen aan de markt wordt de neerwaartse druk op de eigen munt verminderd. De centrale bank van Brazilië denkt de rust terug te kunnen brengen op de valutamarkt, door handelaren ervan te verzekeren dat ze gemakkelijk aan dollars kunnen komen. De liquiditeitsinjectie moet voorkomen dat veel handelaren tegelijkertijd real inwisselen voor dollars en daarmee de wisselkoers van de Braziliaanse munt verder onder druk zetten.

Econoom Andre Perfeito van het Braziliaanse Grudual Investments zei tegenover Reuters dat het stimuleringsprogramma blijk geeft van de toewijding van de monetaire autoriteiten om de waarde van de munt te verdedigen. Tot en met het einde van dit jaar zal de Braziliaanse centrale bank iedere maandag tot en met donderdag $500 miljoen aan liquiditeit verschaffen, iedere vrijdag is het bedrag $1 miljard. Volgens Perfeito probeert de centrale bank de markt te imponeren met grote getallen, want $60 miljard is heel erg veel. Een groot bedrag moet enige twijfel over de gekozen strategie wegnemen.

Inflatie

Door de waardedaling van de real is de inflatie in Brazilië sterk opgelopen. Hogere importkosten vertalen zich naar hogere prijzen voor brandstoffen en consumptiegoederen. Dat verlaagt de koopkracht van de Braziliaanse consument, met als gevolg dat ook de economische groei wat zal afnemen. Voor 2013 is de groeiverwachting verlaagd van 3 naar 2,5 procent en voor 2014 is die teruggebracht van 4,5 naar 4 procent. Dat zei Mantega afgelopen week op de Braziliaanse televisie.

Hogere rente

De financiële markten anticiperen op een stijging van de rente. De handel in futurescontracten suggereert een 76% kans op een rentestijging naar 9% en 24% kans op een stijging van de rente naar 9,25%. Een hogere rente kan meer buitenlandse investeerders aantrekken, investeerders die zich de afgelopen maanden meer en meer hebben teruggetrokken uit opkomende markten.

Wisselkoersen opkomende markten verslechterenWisselkoersen opkomende markten verslechteren (Bron: FT)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Ook Brazilië duikt in valutaoorlog

  • 26 augustus 2013 om 10:43
    Permalink

    Dit is een heiloze ‘beggar thy neighbour policy’. Alle symptomen van de jaren ’30 zijn terug van weggeweest. Zo gaan we via een obligatiecrash naar het instorten van de moeder van alle luchtbellen: een valutacrash. Net als in 1931 is Japan het eerste land dat de lont in het kruitvat steekt. Dit fiat-geldsysteem komt in het eindspel terecht. http://www.economie-macht-maatschappij.com/valutaoorlog.html

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.