Opleving euro door sterke groei in Duitsland, Amerikaanse rente beweegt

Het valutapaar euro-dollar werd vorige week door twee factoren versterkt. Ten eerste waren de bbp-cijfers voor het derde kwartaal veel sterker dan verwacht, wat wederom bevestigde dat de economie van de eurozone naar een hogere groeiversnelling aan het schakelen is.

Ten tweede daalde de Amerikaanse langetermijnrente ten opzichte van de kortetermijnrente (een verschijnsel dat bekendstaat als ‘afvlakking van de rentecurve’). Deze beweging bij de rentes betekent dat de markten nog steeds niet geloven dat hogere rentes in de VS houdbaar zijn, waardoor de dollar fluctueerde.

Toch kon de dollar – geholpen door cijfers uit de VS, die boven verwachting waren – zich staande houden tegenover grondstoffenvaluta zoals de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar, die deze week het slechtst presteerden.

Deze week begint met het nieuws dat in Duitsland de pogingen om een stabiele regeringscoalitie te vormen slecht verlopen, wat duidelijk negatief is voor de euro. In de VS is het Thanksgiving, en dat levert na woensdagochtend meestal dunne, diffuse handel op. Publicaties van kritiek belang zijn er aan geen van beide kanten van de oceaan, dus we verwachten dat de valutahandel door de politieke agenda zal worden bepaald. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De sterke Duitse bbp-cijfers steunden de euro maandagochtend al vroeg. Maar wij betwijfelen dat deze rally zal doorzetten. De ECB rekent al op sterke economische groei in de hele eurozone. Om in de eurozone hogere rentes te garanderen is een onmiskenbare opwaartse trend van de kerninflatie nodig – en daar zijn nog geen signalen voor.

De notulen van de laatste ECB-bijeenkomst, die donderdag bekend worden gemaakt, zouden wat inzicht moeten geven in de reactie van de ECB op de toenemende discrepantie tussen zijn voorspellingen en de werkelijke inflatiecijfers.

Britse pond

De inflatiecijfers in het Verenigd Koninkrijk waren zwakker dan verwacht, wat het pond aan het begin van de week onder druk zette. Maar de munt wist zich later te herstellen, in ieder geval tegenover de dollar. Ten opzichte van de opkomende euro bleef het pond wel terrein verliezen.

Deze week zal waarschijnlijk alles draaien om de begroting 2018, die woensdag bekend wordt gemaakt. Wij zien wat ruimte voor een positieve verrassing ten opzichte van de marktverwachtingen. De conservatieven doen het slecht in de peilingen, en er bestaat mogelijk wat interne druk binnen de partij om de impopulaire bezuinigingsmaatregelen te versoepelen. Zo’n uitkomst zou positief moeten zijn voor het pond.

Amerikaanse dollar

In de VS zagen de valutamarkten een cruciaal stukje informatie over het hoofd. De opwaartse verrassing bij de inflatie voor de maand oktober zou de medewerkers van de Federal Reserve een beetje gerust moeten stellen over het vermogen van de lonen en prijzen om te stijgen zoals ze op dit late moment in de cyclus zouden moeten doen.

We hebben er nu meer vertrouwen in dat het banenrapport van november (het eerste ‘normale’ na de invloed van de orkanen in de cijfers van september en oktober) weer een stijgende lijn van de lonen zal laten zien. Dit zou verdere renteverhogingen door de Fed na de bijeenkomst in december mogelijk maken.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.