Oud-gouverneur Chinese centrale bank waarschuwt voor valutaoorlog

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China kan uitdraaien op een competitieve devaluatiegolf in de hele wereld. Daarvoor waarschuwt Zhou Xiaochuan, voormalig gouverneur van de Chinese centrale bank. De internationale afspraak om geen muntdevaluaties door te voeren kan onder druk komen te staan als het handelsconflict voortduurt, zo verklaarde de voormalig centraal bankier tijdens een financieel forum in Shanghai. Hij hoopt dat het volgende overleg van de G20 erin slaagt de financiële markten te stabiliseren.

De oud-centraal bankier vreest dat landen fiscale en monetaire stimulering zullen toepassen om de negatieve impact van een handelsoorlog op te vangen. Dit soort maatregelen hebben echter een negatieve impact op andere landen, waardoor vergeldingsmaatregelen zullen volgen. In plaats van dit soort tijdelijke maatregelen zouden landen naar een permanente oplossing moeten zoeken, aldus Xiaochuan. “We moeten proberen handelsbeleid te normaliseren via handelsbesprekingen en hervormingen binnen de Wereldhandelsorganisatie.”

Chinese yuan daalt in waarde

China liet de waarde van haar munt deze week verder zakken tot bijna 7 yuan tegenover de dollar. Dat is een belangrijk niveau, omdat veel analisten en economen verwachten dat de centrale bank dit niveau zal verdedigen. Zakt de munt verder weg, dan bereikt deze het laagste niveau sinds de financiële crisis. De Chinese yuan behoort dit jaar tot de slechts presterende Aziatische valuta. Dat is niet alleen het gevolg van de handelsoorlog, maar ook van een schaarste aan dollars.

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin is de daling van de yuan geen toeval. Hij zegt dat China de waarde van de munt laat dalen om te compenseren voor de Amerikaanse importheffingen. Hij zegt dat de Chinese centrale bank normaal gesproken intervenieert om de yuan te verdedigen en vindt het verdacht dat ze daar opeens mee gestopt is. “Het besluit om niet te interveniëren na een lange periode van interventies kan de markt de indruk geven dat er een wens is om de waarde van de munt te laten zakken”, zo redeneert Mnuchin.

Volgens Goldman Sachs zal de yuan binnen drie maanden verder wegzakken tot voorbij de 7 tegenover de dollar. Analisten van de bank delen de analyse van de Amerikaanse minister van Financiën dat China de munt laat dalen om het effect van importheffingen op te vangen. De goudprijs in China is vanwege alle commotie over de yuan opgelopen tot meer dan 300.000 yuan per kilo. Dat is het hoogste niveau sinds 2013.

Chinese yuan zakt naar laagste niveau sinds financiële crisis (Bron: Bloomberg)

Dit artikel is afkomstig van Goudstandaard

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders