Overenthousiaste markt kan door ‘hawkish’ Fed verrast worden

De verwachting van de financiële markten ten aanzien van het rentebeleid van de Amerikaanse Federale Reserve is de afgelopen maanden flink verschoven en staat nu op bijna drie renteverlagingen in 2019. De redenen hiervoor zijn toegenomen handelsspanningen, een lagere groeisnelheid van de Amerikaanse economie en een flinke dip in de kerninflatie.

De markten zouden met dit agressief inprijzen van renteverlagingen weleens op de zaken vooruit kunnen lopen. De meest recente harde bbp-data van het eerste kwartaal liet nog een jaarlijkse groei zien boven de 3%, terwijl Fed-voorzitter Jerome Powell er tijdens de vorige Federal Open Market Committee bijeenkomst nog sterk op hamerde dat voorbijgaande factoren de oorzaak zijn van de zwakkere kerninflatie. Dit geeft in de Amerikaanse centrale bank genoeg ruimte om zich voorzichtiger op te stellen zonder direct een agressief tempo van renteverlagingen aan te kondigen.

Wat zijn de gevolgen van een renteverlaging?

Ook al kondigt de Fed een preventieve renteverlaging aan voor 2019 om de vertragende groei alvast voor te zijn, dan kan hierdoor alsnog dollarsterkte verwacht worden. Dit omdat de verwachtingen die momenteel zijn ingeprijsd in markten voor renteverlagingen dusdanig hooggespannen zijn dat Jerome Powell en consorten bijna alleen maar kunnen teleurstellen.

Deze analyse over het verwachte rentebesluit van de Federal Reserve is geschreven door Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe. Hieronder ziet u een scenario-overzicht van Monex Europe van de mogelijke uitkomsten van de Fed-meeting en de gevolgen voor EUR/USD wisselkoers.

Mogelijke scenario’s bij rentebesluit Fed (Bron: Monex)
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *