Paul Craig Roberts: “Hyperinflatie in de VS kan elk moment komen”

Volgens Paul Craig Roberts ligt er een toekomst voor ons waarin de wereld de Amerikaanse dollar niet meer beschouwt als een waardevaste valuta. “Mensen zullen Walmart binnen lopen en plotseling denken dat ze in Neiman Marcus (een zeer exclusieve winkel in de VS) zijn, omdat de prijzen opeens zoveel zijn gestegen”, aldus Roberts. Volgens hem wordt hyperinflatie niet direct veroorzaakt door het drukken van geld, maar is het er een indirect gevolg van. De 'trigger' voor het in gang zetten van hyperinflatie is het wegvallen van steun voor de valuta door buitenlandse bezitters van die valuta, aldus Roberts. Dat was in de geschiedenis keer op keer de oorzaak van hyperinflaties.

Volgens Roberts heeft Amerika lang het voordeel gehad dat hun munt functioneerde als wereldreservemunt, waardoor de hele wereld die valuta gebruikte voor inteationale handel. Omdat Amerika het monopolie heeft op het creëeren van dollars en het buitenland de munt jarenlang accepteerde kon Amerika haar inflatie voor een groot gedeelte exporteren naar de rest van de wereld. In plaats van dat Amerika overspoeld werd met dollars kwam het geld vooral terecht bij de handelspartners van de VS. Die stuurden de dollars terug naar het Amerikaanse ministerie van Financiën, in ruil voor staatsobligaties die een rentevergoeding opleverden.

Amerika heeft zichzelf de afgelopen decennia in een hoek gezet, zo betoogt Roberts. Decennia lang werden banen verplaatst naar lagelonenlanden, zoals veel landen in Azië. Tegelijkertijd werden mensen meer afhankelijk gemaakt van de overheid, die steeds meer kosten maakte om de verzorgingsstaat overeind te houden. De financiële crisis van 2008 wees uit dat deze combinatie van factoren een begrotingsprobleem heeft opgeleverd dat vrijwel niet meer opgelost kan worden. De noodzakelijke bezuinigingen zijn politiek niet te verkopen.

Het enige kant die Amerika nu nog op kan is het vooruitschuiven van de problemen door monetisering van schulden. De Federal Reserve koopt al bijna permanent staatsobligaties en hypotheekleningen op met nieuw geld, waardoor het vertrouwen in de dollar verder onder druk is komen te staan. Het opzettelijk uithollen van de koopkracht van de dollar is volgens Roberts alleen vol te houden zolang de buitenlandse bezitters van dollars (en andere in dollars genoteerde beleggingen) hun posities blijven vasthouden. Zodra ze massaal hun dollars dumpen en ze uiteindelijk alleen nog maar in Amerika gebruikt kunnen worden zal de geleidelijke waardedaling van de dollar omslaan in hyperinflatie.

Het volledige interview van Greg Hunter (USAWatchdog) met Paul Craig Roberts ziet u hieronder.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders