Petitie: Behoud contant geld

Stichting Handjecontantje is onlangs een petitie gestart voor het behoud van contant geld. De stichting is van mening dat contant geld van wezenlijk belang is voor de privacy en vrijheid van de burger en dat het afschaffen van contant geld een inbreuk is op onze vrijheid. Voorstanders van het uitfaseren van cash geld, zoals oud bankier Peter Sands en hoogleraar Larry Summers, willen beginnen met de grote bankbiljetten, omdat die voornamelijk voor criminele activiteiten en belastingontduiking gebruikt zouden worden.

In hoeverre dat werkelijk het geval is, daarover verschillen de meningen. Er zijn steeds meer spaarders die minder vertrouwen hebben in de bank en die de voorkeur geven aan bankbiljetten om vermogen buiten het banksysteem te kunnen bewaren. Zo heeft een beleggingsfonds in Zwitserland vorig jaar besloten een deel van haar vermogen om te zetten in contant geld en dat in een kluis op te slaan. Door de negatieve rente is er in Japan al een run op kluisjes ontstaan. U kunt zich voorstellen dat het uitfaseren van bankbiljetten de nodige weerstand zal oproepen!

cash-euros

Teken de petitie voor het behoud van contant geld

Petitie voor behoud contant geld

Marketupdate omarmt het gemak van digitale betalingssystemen, maar probeert spaarders tegelijkertijd te attenderen op de gevaren van een samenleving waarin iedereen volledig afhankelijk is van banken. De macht van banken en overheden wordt in een cashloze samenleving nog groter, terwijl de crisis van 2008 ons juist geleerd heeft dat ook grote banken kunnen omvallen en het betalingsverkeer kunnen ontwrichten.

Contant geld is een betrouwbaar systeem waar de economie op terug kan vallen in tijden van nood en geeft spaarders de keuze om spaargeld wel of niet naar de bank te brengen. Zeker met de komst van negatieve rente is het belangrijk dat burgers kunnen beschikken over hun spaargeld en zelf kunnen bepalen of ze dat binnen of buiten het banksysteem willen bewaren.

Klik hier om de petitie te ondertekenen

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Petitie: Behoud contant geld

  • geld is een wettelijk betaalmiddel dat hoort zo te blijven.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *