Pond daalt sterk door nieuwe onzekerheid Brexit, Turkse lira veert op

Het is het Britse parlement niet gelukt om tot overeenstemming te komen over hoe het Brexit-proces moet worden voortgezet en de meest recente afwijzing van May’s terugtrekkingsovereenkomst gaf de pond een harde klap. De pond daalde met bijna 2% en was daarmee de slechtst presterende G10-valuta. De Turkse lira heeft een paar recente verliezen kunnen inhalen doordat Erdogan de handel in de valuta op de buitenlandse markt heeft verstoord. Het was een succesvolle poging om de valuta precies lang genoeg te stabiliseren voor de lokale verkiezingen. Wat er nu gaat gebeuren is een groot vraagteken, hoewel de extreme daling in de FX-voorraad van de centrale bank niet veel goeds voorspelt.

De cijfers van deze week zijn sterk begonnen met PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit in China die in de loop van het weekend alle verwachtingen overstegen. Naar aanleiding van de flash-inflatie in de eurozone afgelopen maandag worden de notulen van de meest recente vergadering van de ECB aanstaande donderdag gepubliceerd. Vrijdagmiddag zal het Amerikaanse banencijfer van maart volgen. Bevestiging van de loongroei in dat laatste rapport zou de rally in rendementen, merkbaar sinds de laatste vergadering van de Federal Reserve, aanzienlijk terug kunnen dringen. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

Het economische nieuws uit de eurozone was afgelopen week wat positiever na de teleurstellende industriële activiteiten van de week ervoor. De Duitse detailhandelsverkopen waren erg hoog en deze zijn voor eerdere maanden naar boven bijgesteld. Door ‘dovish’ geluiden van ECB-medewerkers bleef de euro echter in het nadeel en aan de ondergrens van de bandbreedte tegenover de Amerikaanse dollar. Het flash-inflatiepercentage voor maart is de belangrijkste publicatie van de week. Gezien het feit dat de markt een daling van 0,1% in de kerncijfers inprijst, denken we dat een herhaling van de 1% van vorige maand genoeg zal zijn om een bescheiden rally van de euro te initiëren vanaf de huidige positie onderin de bandbreedte.

Britse pond

Het Britse parlement kon het niet eens worden over een werkwijze met betrekking tot de Brexit, behalve dat May’s terugtrekkingsovereenkomst voor de derde keer werd afgewezen. De nieuwe optie wordt nu een Brexit zonder akkoord op 12 april, hoewel we dit nog voor onwaarschijnlijk houden. Wij gaan nog steeds uit van het scenario dat er een langere periode van uitstel komt zodat het Verenigd Koninkrijk de tijd heeft om een politieke meerderheid te krijgen voor een van de opties, eventueel door middel van verkiezingen. Voor de komende tijd staan er nieuwe stemmingen in het parlement op het programma over verschillende Brexit-versies. Hierbij is het doel dat minimaal één versie niet definitief wordt afgewezen. Er wordt volatiliteit verwacht voor de pond totdat er uitstel is aangevraagd en goedgekeurd.

Amerikaanse dollar

De grotendeels secundaire cijfers uit de VS van vorige week waren op de balans zwakker dan verwacht, maar niet zo erg dat het macro-economische beeld aanzienlijk zou veranderen. We verwachten dat het banencijfer van vrijdag de situatie deels in een positiever licht zal stellen. Vooral een aanhoudende loonstijging in combinatie met een solide banengroei kan een einde maken aan de verzengende, wereldwijde rally van staatsobligaties.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders