Rally dollar komt op stoom door nieuw stimuleringspakket ECB

De markten hadden zich al schrap gezet voor een dovish ECB bijeenkomst, maar de centrale bank wist de verwachtingen zelfs nog te overtreffen met aanzienlijke neerwaartse bijstellingen van de groei- en inflatieprognoses en de aankondiging van een nieuwe ronde van langetermijnfinanciering voor banken. De koers van de euro daalde hierdoor naar het laagste punt in 18 maanden, en prikte zelfs kort door het niveau van $1,12 heen.

De wisselende banencijfers die de volgende dag uit de VS kwamen, stabiliseerden de koers van de gemeenschappelijke munt, maar de dollar eindigde de week toch hoger ten opzichte van elke G10-valuta, behalve de yen. De valuta van opkomende markten hadden een moeilijke week. De Latijns-Amerikaanse valuta’s daalden het sterkst nadat het Amerikaanse banenrapport risicovolle activa klappen had uitgedeeld.

Deze week staat de politiek centraal: dinsdag en woensdag staan doorslaggevende stemmingen over de Brexit op de agenda. Tenslotte zijn deze week ook de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers en de cijfers van de detailhandelsverkopen belangrijke agendapunten. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De ECB stelde zijn groei- en inflatieprognoses nog verder bij dan de markten verwacht hadden. Bovendien wijzigde de bank zijn forward guidance (zijn indicatie van de beleidslijn die naar verwachting aangehouden zal worden), zodat hij nu tot december geen renteverhogingen meer verwacht. Draghi liet ook doorschemeren dat uitstel tot maart besproken was. Tenslotte werd een nieuwe ronde goedkope langetermijn-herfinancieringsoperaties (LTRO’s, long term refinancing operations) aangekondigd – wat de meeste analisten niet verwacht hadden.

Het is interessant dat deze ommezwaai naar ‘dovish’ samenviel met wat positief nieuws bij de kritieke indicatoren voor zakelijke activiteit. De samengestelde PMI’s van de meeste landen werden opwaarts bijgesteld, en het rapport over de groei van het bbp in het vierde kwartaal was sterker dan het headline cijfer, dat alleen gedrukt werd door een inventarisatie van de oliereserves.

Wij denken dat de koers van de gemeenschappelijke munt door deze positieve wending, in combinatie met de zwakkere toon die we in de nieuwste cijfers uit de VS zien, in de komende paar weken weer zal gaan stijgen, richting het niveau van $1,15.

Britse pond

De afgelopen weken waren vrij rustig, maar we verwachten deze week wat volatiele handel in het Britse pond. De terugtrekkingsovereenkomst van de regering wordt dinsdag waarschijnlijk weer door een grote meerderheid in het parlement afgewezen. We verwachten dat het parlement de dag daarna ook een Brexit zonder akkoord zal verwerpen en donderdag om een verlenging van de artikel 50-termijn zal vragen.

Als we ons niet vergissen, zou dit een aanzienlijke rally in het pond moeten opleveren, maar er is ook buitengewoon veel onzekerheid rond dit pad naar een termijnverlenging. Vooral de laatste stap in de hierboven genoemde serie (het verzoek om een termijnverlenging) is nog lang niet zeker, zelfs niet als de eerste twee stappen plaatsvinden zoals we verwachten. De markten zijn klaar voor een zeer volatiele week.

Amerikaanse dollar

Het Amerikaanse banenrapport van februari bracht wisselend nieuws. Het headline cijfer stelde teleur: er waren slechts 20.000 banen gecreëerd, terwijl bijna tien keer zoveel verwacht werd. Maar de lonen vertonen nog steeds een stijgende trend, die nu met 3,4% het sterkst is in tien jaar. Daarnaast gaf het huishoudensonderzoek weer een heel ander beeld. De werkloosheid daalde, en de underemployment (het cijfer dat het gebrek aan voldoende of passende werkgelegenheid voor werkenden weergeeft) nam een flinke duik.

Vooral gezien de duidelijke opwaartse trend bij de looncijfers zullen de inflatiecijfers doorslaggevend zijn voor de afwachtende houding van de Federal Reserve en onze verwachting dat er in 2019 geen renteverhogingen komen.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders