Rally valuta opkomende markten gaat door

De handelsspanningen tussen de VS en China lopen terug en de gegevens uit China verbeteren, waardoor beleggers zich steeds prettiger voelen bij het wereldwijde macro-economische decor en de beleidsvoering. Als gevolg hiervan leveren risicovolle activa goede prestaties en herstellen ze van de fikse daling die ze eind 2018 hebben doorgemaakt. Vorige week rallyden de valuta’s van bijna elke belangrijke opkomende markt tegen de Amerikaanse dollar, terwijl de G10-valuta binnen een van de nauwste bandbreedtes van de laatste tijd bleven. De enige uitzondering was de Nieuw-Zeelandse dollar, die met ruim 1% daalde.

Deze week zullen valutamarkten reageren op ontwikkelingen bij de ECB en de Federal Reserve. De Federal Reserve publiceert deze week de notulen van haar meest recente vergadering en de ECB houdt de vergadering voor april. We verwachten dat beide centrale banken naar markten zullen blijven uitstralen dat ze bereid zijn te wachten en een patroon te zien voor de nabije toekomst. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

De ECB heeft vorige week opnieuw slecht nieuws ontvangen, nadat het voorlopige kerninflatiepercentage voor maart uitkwam op 0,8% in plaats van op de 0,9% die de markt had ingeprijsd. Dat was dus slechter was dan verwacht. Dit percentage blijft ver onder het gestelde doel van ‘in de buurt van, maar minder dan 2%’ en is het laagste sinds bijna een jaar. De detailhandelsverkopen voor februari in de eurozone stegen met 2,8% ten opzichte van het jaar ervoor. Al met al is het waarschijnlijk dat de economie bescheiden winsten blijft behalen voor 2019, ondersteund door de monetaire stimulering van de ECB.

We verwachten niet dat er aanstaande donderdag tijdens de vergadering voor april wijzigingen in het monetaire beleid worden doorgevoerd. Wel zal er een levendige discussie worden gevoerd over de opties voor de ECB, mocht deze een beleid willen gaan voeren dat nog meer stimuleert, en over het effect van negatieve percentages op het bankensysteem.

Inflatie eurozone daalt weer (Bron: Trading Economics)

Britse pond

Theresa May heeft geprobeerd de impasse van de Brexit te doorbreken door in gesprek te gaan met oppositieleider Jeremy Corbyn. Terwijl dit wordt geschreven, lijkt er maar weinig vooruitgang te zijn geboekt en dus lijkt een lange periode van uitstel of meerdere periodes van uitstel van de Brexit-deadline steeds waarschijnlijker.

De twee belangrijkste factoren die deze week effect zullen hebben op het pond zijn de voortgang van de gesprekken tussen May en Corbyn en de vergadering van de Raad van de Europese Unie op woensdag, waarin wordt beslist over May’s aanvraag voor uitstel tot 30 juni.

Amerikaanse dollar

De banengroei in de VS zat in februari in een dip, maar is in maart weer opgeklommen. De werkgelegenheidscijfers dragen bij aan het vermoeden dat de economische vertraging in de eerste weken van 2019 slechts tijdelijk was en waarschijnlijk, in ieder geval deels, werd veroorzaakt door statistische grillen als gevolg van seizoenscorrecties in het eerste kwartaal.

Naast de notulen van de vergadering van maart van de Federal Reserve, worden woensdag ook inflatiegegevens gepubliceerd. Dit zal een test zijn voor de Federal Reserve om te bewijzen dat ze zich ontspannen op kunnen stellen ten opzichte van de inflatiedruk en percentages voor de rest van 2019 onveranderd kunnen houden.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders