Rellen in Venezuela door valutacrisis

De situatie in Venezuela is de afgelopen dagen helemaal uit de hand gelopen, nadat president Maduro kenbaar maakte dat de nieuwe bankbiljetten langer op zich laten wachten. In verschillende steden zijn rellen uitgebroken en door het hele land zijn tientallen winkels leeggeplunderd. De politie probeert met man en macht de orde te bewaken, maar het bericht dat het nieuwe geld langer op zich laat wachten was de druppel die de emmer deed overlopen.

Door hyperinflatie is het geld in Venezuela zo goed als waardeloos geworden. Het grootste bankbiljet van 100 bolivar was nog maar een paar dollarcent waard, waardoor de regering zich genoodzaakt voelde een reeks nieuwe bankbiljetten in omloop te brengen. Deze biljetten waren al in bestelling, maar om onduidelijke reden kunnen die niet op tijd worden afgeleverd. Volgens Maduro zijn drie vliegtuigen met het nieuwe geld vertraagd door “internationale sabotage”, zonder in detail te treden wat er precies is misgegaan.

Tekort aan geld

Het nieuwe geld is er nog niet, terwijl de regering vorige week wel opdracht gaf aan haar bevolking om alle 100 bolivar biljetten in te leveren bij de bank. Deze biljetten vertegenwoordigen ongeveer de helft van de waarde van al het briefgeld in omloop. Door deze biljetten te vroeg uit omloop te halen dreigde een chaotische situatie te ontstaan die vergelijkbaar is met die in India. Om verdere escalatie te voorkomen heeft president Maduro eind vorige week besloten alle bankbiljetten van 100 bolivar langer in omloop te houden. Ze kunnen nu tot 2 januari 2017 bij de bank ingewisseld worden.

De centrale bank van Venezuela brengt spoedig nieuw geld in omloop, namelijk drie muntstukken (10, 50 en 100 bolivar) en zes verschillende bankbiljetten (500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 bolivar). Het grootste biljet uit de nieuwe serie vertegenwoordigt tegen de huidige wisselkoers op de zwarte markt een waarde van omgerekend $7,50.

nuevo-cono-monetario-800x574

Nieuwe bankbiljetten in Venezuela (Afbeelding via Efecto Cocuyo)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders