De rente op Japanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar is dinsdag voor het eerst sinds september weer boven nul gekomen. Wereldwijd begint de rente op obligaties weer te stijgen, omdat beleggers rekening houden met een oplopende rente in de Verenigde Staten en een oplopende inflatie in grote delen van de wereld. Zo is de Amerikaanse 10-jaars rente sinds de verkiezing van Trump van 1,87% naar 2,3% gestegen.

De Japanse 10-jaars obligatie is een belangrijk referentiepunt voor de obligatiemarkt, omdat het schuldpapier traditioneel gezien wordt als een veilige haven. Het grootste deel van dit jaar werden deze 10-jaars obligaties tegen een negatieve yield verhandeld, mede dankzij de invoering van een negatieve rente door de Bank of Japan in februari.

Sinds 21 september probeert de Bank of Japan de rente op de 10-jaars obligaties rond de nul procent te houden. Wijkt de rente teveel van die doelstelling af, dan past de centrale bank het tempo aan waarin ze staatsobligaties uit de markt haalt. Dat betekent dat het opkoopprogramma wordt vertraagd bij een negatieve rente en versneld zodra de rente te ver boven de doelstelling van nul procent komt.

japan-10yr-bond-yield-positive

Rente op Japanse 10-jaars obligaties weer boven nul (Bron: Bloomberg)