Robin Fransman legt QE uit

De ECB heeft donderdag ‘de geldpers’ aangezet, dat is wat we regelmatig horen in de media. Er worden tientallen miljarden euro’s ‘in de economie gepompt’ is een andere uitleg die niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. Ook horen we vaak dat dit geld helemaal niet in de economie terechtkomt. Maar wat gebeurt er dan wel? Robin Fransman legt het uit!

We hebben op Marketupdate ook al verschillende artikels geschreven over dit onderwerp, waarover nog altijd veel onduidelijkheid bestaat. De volgende artikelen kunnen helpen uw kennis op te frissen:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

12 gedachten over “Robin Fransman legt QE uit

  • Hallucinaties!
    Minuut 2:07 “…iedereen kan geld scheppen…door een lening bij de bank af te sluiten”. Neen, ben bang dat Robin geld verwardt met schuld: het geld is en blijft van de bank, de schuld is van de geldinlener die een tijdelijk gebruiksrecht heeft over het bankgeld. Alleen instellingen die over een bankvergunning beschikken mogen geld scheppen. Een NIBE basis cursus zou hier goed van pas komen!

    Minuut 3:32 “…het is onwaarchijnlijk dat (een private) bank staatsschuld gaat verkopen omdat de banken verplicht zijn om een bepaalde vooraad aan staatsobligaties als bezit te hebben om bijvoorbeeld fluctuaties in bijvoorbeeld kasopname te kunnen opvangen.” Volgens Robin is het bezit van staatsobligaties gelijk aan/of een deel van de liquide reserves van een bank. Ik heb nog nooit een staatsobligatie uit een geldautomaat zien komen :), maar het zou zo maar kunnen gebeuren vlgens Robin 🙂 .

    Vanaf 4:08 wordt de uitleg nóg interessanter:
    – pensioenfondsen verkopen de staatsobligaties aan de ECB en daarvoor krijgen ze “cash” (giraal geld zou correcter zijn) van de… “banken” – NIET van de ECB!!! Dus de ECB koopt en de “banken betalen” volgens Robin.

    4:40 HUMOR! “die cash” (ontvangen door de pensioenfondsen bij de verkoop van de staatsobligaties) “is een schuld van de banken en daar staat dus een vordering van de banken op de centrale bank, dit zijn euro’s, een schuld dat wij dankzij het interbancaire circuit noemen wij dat ‘reserves’…”. Het komt volgens Robin neer op een ECB koop van de pensioenfondsen waarbij de commerciële banken de ECB voorschieten. Ruim 1 biljoen in anderhalf jaar! Dat denkt Robin de Eurozone banken als cash op de plank te hebben! En dat Draghi op deze manier weg zou kunnen met zijn smoes dat hij zo de deflatie zou bestrijden…

    Wat gebeurt het dan in de werkelijkheid na het ECB besluit van afgelopen donderdag?
    1. De ECB koopt maandelijks staatsobligaties op ter waarde van € 60 biljoen tot september 2016.
    2. Het geld wordt door de ECB aan de verkopende partijen betaald.
    3. Dit geld heeft de ECB niet voorradig. De ECB schept geen geld (een Verdrag van Maastricht beperking !!!). De ECB leent dit geld van de Federal Reserve (Fed). De Fed heeft dit geld ook niet maar die is bevoegd om het met de computer te maken omdat de Fed de status bezit van Lender Of Last Resort (LOLR).
    De ECB is geen LOLR. (zie hieronde de link naar “Eurozone monetaire kolonie”)

    De verkopers van de staatsobligaties zijn niet alleen pensioenfondsen zoals Robin vertelt, maar heel vaak zijn dit ook speculanten/hedgefondsen die snel een riskante staatschuld kopen die meteen aan de ECB doorverkopen. Er komt dus wel veel geld bij in het circuit (Robin zegt van niet!!!) maar niet in de steeds krimpende en door deflatie geplaagde fysieke economie. Het geld zal in het financiële ciruit blijven, zal de beurzen verder weg van de werkelijkheid doen stijgen, de rijken zullen rijker worden en de armen armer. De smoes dat hiermee de deflatie wordt aangepakt is een pertinente leugen. De deflatie en de krimp gaan door omdat er geen of niet genoeg geld de fysieke economie zal bereiken. Deze QE heeft veel van de valse redding van de Euro in 2012 zie hieronder de link naar de OMT’s.

    Eurozone monetaire kolonie van de Federal Reserve
    http://mario828282.wordpress.com/2013/12/24/eurozone-monetaristische-kolonie-van-de-federal-reserve/

    De OMT’s – De valse redding van de Euro: de OutrightMonetary Transactions
    http://mario828282.wordpress.com/2013/12/28/de-vase-reddong-van-de-euro-de-outright-monetary-ttransactions/

    Beantwoorden
  • rein de vries

    en wat gebeurt er als alle obligaties zijn ingeruild bij de centrale bank….

    Beantwoorden
    • Het nieuwe geld wordt in het financiële circuit gerecycled, de beurzen zullen nog verder stijgen (niets me de economie te maken !!!), de deflatie gaat door, de fysieke economie blijft krimpen, rijker rijker, armen armer. Draghi doet wat de Fed en bank Of Japan gedan hebben en zal hetzelfde bereiken. Ik heb hier eerder een kritische reactie opgeladen over Robin zijn uitleg, maar die zie ik hier niet staan. Daar heb ik uitgelegd het hoe en wat over de QE misleiding.

      Beantwoorden
  • rein de vries

    Tja enige vraag die je je hoeft te stellen is:

    Als QE zo weinig impact heeft als Heer Fransman doet voorkomen, waarom hebben we al die eeuwen lang dan zo moeilijk gedaan met behoudend monetair beleid en ook altijd werkelijke kopers voor staatsobligaties gezocht….?

    Waarheid is natuurlijk dat QE te zot voor worden is en uiteindelijk de monetaire endgame betekent:

    We kopen onze eigen staatsobligaties op met door ons zelf geprinte geld. Stom! Dat we daar niet eerder op kwamen!

    Beantwoorden
    • De QE is zo bedacht dat de financiële sector nog groter wordt. Hiermee worden de rijken nog rijker, de armen nog armer, krimp en deflatie zetten door. Dit is de reële opzet van de QE. De uitwerking van de QE’s in de VS. is hetzelfde: minder fysieke economie, meer financiële sector, steeds lagere lonen voor de werknemers, steeds hogere inkomens voor de 1%.

      Beantwoorden
  • Deze man verteld ook nog eens onwaardheden. De centrale bank is niet van de overheid!

    Beantwoorden
    • Ook vertelt hij dat de ECB de staatsobligaties gaat opkopen met geld van de commerciële banken… volstrekte onzin. De Eurozone banken hebben geen € biljoen op de plank staan om de ECB zijn QE voor te schieten! De ECB mag ook geen geld scheppen. Het geld komt via swaps van de Fed en zal met 3 of 4 jaar terug moeten. Hier vertelt Robin niets over.

      Beantwoorden
    • Fransman vertelt niet alles goed inderdaad.

      Uiteindelijke wel, de ECB heeft aandeel houders dat zijn de centrale banken van dat betreffende land dat is voor nederland de DNB en deze heeft ook ’n aandeelhouder and gues what; dat is de overheid.

      De FED daarintegen heeft aandeelhouders en dat zijn de grote banken zoals goldman sachs, the rothshilds etc.. dus dat is lekker binnen harken.. eerst de staatsobligaties doorverkopen met winst aan de FED erna nog eens dividend ontvangen..

      Beantwoorden
  • Oeps! Deze man vertelT ook nog eens onwaarheden.
    De rest klopt als een bus!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo